• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Diyetisyenlerin 'ekmek' kavgası!

Diyetisyenlerin 'ekmek' kavgası!
Sosyal medyadaki 'Diyette Ekmeğime Dokunma!' hareketi ekmek kavgasına döndü. Bazı diyetisyenler, ekmeğin zayıflama reçetelerinde ...

Sosyal medyadaki 'Diyette Ekmeğime Dokunma!' hareketi ekmek kavgasına döndü. Bazı diyetisyenler, ekmeğin zayıflama reçetelerinde baştacı edilmesi gerektiğini söylüyor.

-"Doya Doya Zayıfla" adlı kitabın yazarı diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar'ın sosyal medya üzerinden başlattığı "Diyette Ekmeğime Dokunma" hareketi diyetisyenlerin ekmek kavgasına dönüştü. Hareket yaklaşık dört yüz diyetisyenin desteğini alarak, ekmeği tümüyle yasaklayan diyetleri ve ekmeğe kötü imaj yükleyenleri şimdiden azınlıkta bıraktı.

Besinlere yüklenen yanlış imajları ve besinler konusundaki temel yanılgılarımızı bilimsel bir deşifre işleminden geçirmeye devam eden Elvan Odabaşı Kanar matbu diyet listelerine karşı. Diyetlerin kişilere özel olduğunu, bilimsel olarak bunun tersinin mümkün olamayacağını savunuyor. Daha da önemlisi, diyette yasaklara ve aç kalmaya kesinlikle karşı çıkıyor. Diyetteki yasakların ancak sağlık sorunları yüzünden mümkün olabileceğini söylüyor. Çikolata dahil, sağlık koşullarının şart koşmadığı diğer bütün yasakları reddediyor. Sağlık sorunlarının şart koşmadığı yasakları diyetisyenlerin şart koşamayacağını savunuyor. Hareket Prof. Dr. Ayşe Baysal, Prof. Dr. Gülden Köksal, Prof. Dr. Murat Baş gibi isimlerin de desteğini aldı.

Kanar, bu hareketin nasıl ve niçin başladığını şöyle açıklıyor: "Takipçilerimize sağlıklı beslenme ve diyet ile ilgili doğru bilgiler vermeye özen gösteriyoruz. Ayrıca Sıfır Kalori adında tek sayfalık bir gazetemiz var. Amacı kişileri abur cubur bilgilerden korumak. Bu yılki gündemimiz son 10 yılın diyet hatalarını keşfetmek ve mercek altına almak. Artık toplum diyet yaparak kilo alıyor. Halkı bilinçlendirmek diyetisyenlerin görevi.

Bu çerçevede, sağlıksız diyet listelerinin en çok yasaklanan besinini araştırdık ve karşımıza ekmek çıktı. Yaz aylarına doğru başlayan diyet akımlarının çoğu, kısa vadede hızlı kilo kaybını sağlamak için karbonhidratları sınırlandıran listeler oluyor. Popüler diyet kültürün kurbanı olan sağlıklı beslenme programının en değerli besini olan ekmeğin bu karalamadan kurtulması gerekiyor. Bu, açıkça, diyetisyenlerin ekmek kavgasıdır!

Besin yasaklaması tıbbi bir gerekçe olmadan asla uygulanmamalıdır. Diyetlerde sağlık durumuna ve enerji gereksinimine göre bazı besinlerde sınırlamalar yapılabilir. Bunun dışında, hele ekmek söz konusuysa, diyetisyenlerin hazırlamış olduğu zayıflama diyetlerinin baş tacıdır ekmek. Kişinin iştah kontrolünü sağlar. Enerji metabolizmasını ve merkezi sinir sistemini destekler. Sindirim sistemini destekleyip metabolizmayı hızlandırır ve geri dönüşümsüz kilo verdirir."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3739 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim