• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Doğu Karadeniz’de kanser gerçeği

Doğu Karadeniz’de kanser gerçeği
Giresun’un Görele ilçesinde Opr. Dr. Ergun Özdemir Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Bostan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin daha sık görüldüğünü söyledi.

Giresun’un Görele ilçesinde Opr. Dr. Ergun Özdemir Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Bostan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin daha sık görüldüğünü söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Leyla Bostan “Akciğer kanseri günümüzde en sık görülen kanser türüdür. Tüm dünyada kanser olgularının yüzde12.8’inden, kanser ölümlerinin ise yüzde17.8’den sorumludur. Sağlık bakanlığı verilerine göre Karadeniz Bölgesi’nde erkeklerde akciğer kanseri ilk sırayı alırken, bayanlarda meme kanseri daha sık görülmektedir. Sigara kullanımı yüzde 94 oranında akciğer kanseri gelişiminde rol oynarken, pasif içiciliğin etkisi de göz ardı edilmemelidir. Diğer etkenler arasında yaş, cinsiyet, meslek, hava kirliliği, radyasyon, genetik ve geçirilmiş akciğer hastalıkları yer almaktadır. Bu nedenlerden dolayıdır ki, sigara içmeyen kişilerde de daha az sıklıkta akciğer kanseri gelişebilmektedir. Etkenlere bakıldığında büyük oranda önlenebilir bir hastalıktır. Akciğer kanseri hastalarının büyük kısmı tanı anında yaygın hastalığa sahiptirler. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermeden sağlık kontrolleri sırasında saptanırlar. En sık başvuru şikayetleri öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam çıkarmadır. Eğer kendinizde bu bulguları saptıyorsanız size en yakın göğüs hastalıkları uzmanına mutlaka başvurun” dedi.

Günümüzde sağlık alanında teknolojinin de gelişmesi ile birlikte erken tanı ve tedavi olanağının arttığını kaydeden Bostan “Tüm kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanseri de sosyal yaşamı etkileyen, maddi ve manevi birçok kayıba sebep olan yıkıcı bir süreci başlatır. Sosyal destek tedavi başarısında çok önemlidir. Unutulmamalı ki erken tanı bu yıkıcı süreci tersine çevirebilir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim