• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

'Doktor Frankeştayn' haftada 15 neşter sallıyor

'Doktor Frankeştayn' haftada 15 neşter sallıyor
Yasadışı organ nakli yaptığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan ancak ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan 'Frankeştayn' lakaplı doktor Sönmez,

Yasadışı organ nakli yaptığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan ancak ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan 'Frankeştayn' lakaplı doktor Sönmez, kendini savundu: Kimse benden şikayetçi değil ki. Neden tutuklanayım?

Kosova'da yasadışı organ nakli yaptığı gerekçesiyle hakkında İnterpol tarafından arama kararı bulunan Doktor Frankeştayn diye adlandırılan organ nakli uzmanı Yusuf Sönmez, serbest kalınca dikkatleri çekti. Organ kaçakçılığı, ticareti yaptığı iddialarıyla gündeme gelen Sönmez AKŞAM'a konuştu. Sönmez'in açıklamaları şöyle:
Interpol tarafından aranılan organ nakli uzmanı doktor Yusuf Erçin Sönmez ifade verdikten sonra serbest bırakılınca dikkatleri tekrar üzerine çekti. Organ ticareti suçlamaları ve iddialarıyla, Türkiye'nin 1997'de tanıdığı Doktor Yusuf Sönmez, Kosova'da yasadışı organ nakli yaptığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkarılınca İstanbul'da yakalandı. İstanbul Adliyesi'nde sevk edilen ve serbest bırakılan Sönmez hakkındaki iddiaları AKŞAM'a yanıtladı.

İFADE VERMEDİM DİYE
'Ekim 2008'de Kosova'dan ayrıldım ve Türkiye'ye geldim. Neden Türkiye'de doktorluk yapmayayım? İnterpol arama kararı Kosova'da başlayan bir sürecin sonucu. İfade vermem gerekti. 'Türkiye'ye gelir gelmez, kendi ülkemde ifade vermeye hazırım' dedim' diyen Sönmez hala savcıya ifade vermediğini söyledi. Sönmez'in Kosova'daki iddialara yanıtıysa şöyle: 'Kosova'daki savaş sırasında Sırp askerlerin organlarının alındığı iddiası da kuyruklu yalanın daniskası. Savaşa kim gidecek? Ancak savaş muhabiri gider. Savaş 1998-99 tarihleri arasında oldu. Ben o sırada Türkiye'deydim. Kosova'da çalıştığım hastane zaten 2005'te açıldı. O ortamda alınan organ zaten takılmaz. Çılgın değil, deli değil sapık bile o ortamda nakil yapmaz.'

HAFTADA 15 AMELİYAT
Azerbaycan'da çalışmaya başladığını söyleyen Sönmez 'Bunun da nedeni çok basit: Para kazanmak için. 'Hastaları toplayalım, gel ameliyat yap' dediler. Gidiyorum, bir haftada 12-15 ameliyat yapıp geliyorum. Para kazanıyorum. Kötü bir şey mi para kazanmak. Hazır hastaları bana sunuyorlar. Ben hastaları tek tek toplamıyorum' dedi.
Türkiye'den de hastaları olduğunu, gelecek hafta 2 meme kanseri ameliyatına gireceğine anlatan Sönmez Türkiye'de çalışmasına engel bir durum olmadığını söyledi.

KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDİM
Dr. Frankeştayn diye bilinen Sönmez şöyle konuştu: 'Medya iki tane Yusuf Sönmez oluşturdu ve toplum medyanın oluşturduğuna inandı. Ne yaptım ben? İnsan mı öldürdüm, insanların ırzına mı geçtim, Merkez Bankası'nı mı soydum? Ne yaptım da tutuklanacağım? 2008'e kadar 2 bin 359 nakil yaptım. Bu rakam bugün 2 bin 400'ü geçti. Alıcı ve verici olarak düşünürseniz bu rakam 4 bin 800'leri buluyor. Bugüne kadar kimse şikayetçi olmamış. Bir insan tavuk boğazlasa bile biri sizi gagalar. Mağdur ettiğim, öldürdüğüm insan olmadı. Yaptığım nakillerin yüzde 95'i yabancı hastalar ama çoğunun naklini Türkiye'de yaptım.'

BAKANLIĞA TEKLİF YAPMIŞ
Dr. Sönmez 'Sağlık Bakanlığı'na dedim ki, nakil başına hastaneye 28 bin TL ödenir. Nakil başına 10 bin TL verin, yarısını tüm masraflara harcayacağım. Ama kendi hastanemde olsun bu dedim. Ne diyeyim başka. Daha iyi bir teklif olabilir mi?' diye konuştu.

İLGİNÇ AÇIKLAMALAR
MELEK MİYİM ŞEYTAN MI?
İnsanların melek mi şeytan mı olduklarını diğer insanlar karar verebilir. Bunu da somut bulgularla ortaya koyabilirler ve kalıcı olan da budur. Cebrail'e sorsanız Cebrail size söyleyebilir mi, melek mi ya da şeytan mı olduğunu?

SERVETİMDEN SİZE NE?
Servetimden size ne? Patronunuza da soruyor musunuz? Bu çok özel bir konu... Ben desem ki, 'her nakli 1 milyon dolara yapıyorum'. Var mı buna engel, yok. Ama '1 milyarın altında yapıyorum' desem olmaz. Tabipler Birliği'nin belirlediği rakamın altına inemezsiniz.

NAKİL YAPMIYORUM, CERRAHIM
Neyle nakil yapacağım. Boğazımı zor kurtarıyorum. Şimdiki yönetmeliğe, sırf benim için 'ruhsatlı merkezde ruhsatlı doktor nakil yapabilir' şeklinde bir şart konuldu. Bu sistemde gizli olmadığı sürece nakil yapmam olanaksız. Gizli de yapar mıyım? O kadar manyak mıyım?

Sekiz yılda 16 bin nakil yapıldı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2002-2010 yılları arasında kadavradan yapılan nakil sayısının 2.34 kat, toplam nakil sayısının da 2.82 kat arttığını belirtirken aynı yıllar arasında toplam 15 bin 809 nakil yapıldığını açıkladı.
Akdağ, MHP'li  Hüseyin Yıldız'ın  soru önergesini yanıtladı. Akdağ, Türkiye'de böbrek, karaciğer, kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, ince bağırsak ve kornea nakilleri yapıldığını belirtirken 2002'den bu yana organ bağış senedi düzenlenen kişi sayısının 187 bin 889 olduğunu açıkladı. Akdağ, Türkiye'de 52 bin 156 hemodiyaliz hastası olduğunu bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim