• BIST 9871.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Dumansız Hava Sahası Projesi'nde görev alanlara ödül

Dumansız Hava Sahası Projesi'nde görev alanlara ödül
Samsun Valisi Aksoy: "Sigaranın sağlığa zararları konusunda artık bütün insanlar hem fikir olmasına rağmen bunu bile bile tüketenler de yine insanlar olarak bizleriz"

SAMSUN (AA) - Vali Hüseyin Aksoy, "Sigaranın sağlığa zararları konusunda artık bütün insanlar hem fikir olmasına rağmen, bunu bile bile tüketenler de yine insanlar olarak bizleriz" dedi.

Samsun İl Tütün Kontrol Kurulu Sekreteryasının yürüttüğü "Dumansız Hava Sahası" Projesi'nde görev alanlar, Eğitim Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen programla ödüllendirildi. 

Programa katılan Vali Hüseyin Aksoy, burada yaptığı konuşmada, Samsun'da sigara ile mücadele anlamında yürütülen etkin çalışmalar neticesinde önemli mesafeler alındığını söyledi.

Pasif içici konumda olan insanların mağduriyetlerinin ortadan kaldırmak adına kapalı mekanlarda sigara içilmemesi ile ilgili etkin bir mücadele başlatıldığına dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:

"Sigaranın sağlığa zararları konusunda artık bütün insanlar hem fikir olmasına rağmen, bunu bile bile tüketenler de yine insanlar olarak bizleriz. Sigara paketlerinin üzerinde sağlığa zararlıdır, öldürür gibi ifadeler olmasına rağmen bunu içmeye devam ediyoruz. Kanser türlerine baktığımızda kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Erkeklerdeki en sık görülen kanser türü ise akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri sigara içilmesi ve sigara içilen ortamlarda bulunulmasıdır. Bu anlamda sigara tüketiminin azaltılması ve sigara içilen ortamlarda bulunulmaması ve bu konuda gerekli uyarıların herkese yapılması büyük önem taşımaktadır."

Sigara ile mücadelede Türkiye'de örneği olmayan bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirten Aksoy, "Kadın Sağlığı Projemiz'de kadınlarımıza meme kanseri konusunda kendi kendini muayene edebilecek bir konuma gelmelerini sağlayacak eğitimi vermeyi hedefledik. İlimizde yaşayan 390 bin kadını bu projede hedef olarak seçtik. Şu ana kadar yaklaşık olarak 335 bin kadınımıza kadın sağlığı eğitimi kapsamı içerisinde eğitimler verdik. Biz bu eğitim çalışmalarımızda sadece kendi kendini meme muayenesi yapabilme anlatımı yanında, sigaranın zararlarını da anlatan belirli bir bölümü de eğitim çalışmamıza ekledik. Kadınlarımız bu anlamda daha bilinçli ve duyarlı oldukları takdirde bununla mücadele konusunda daha hızlı bir mesafe alınacağını hedefledik" şeklinde konuştu.

İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun ise Türkiye'de 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana yüzde yüz dumansız hava sahası uygulamasına başlandığını belirterek şunları söyledi:

"Halkın kullanımına açık resmi ve özel tüm kapalı alanlarda tütün tüketimi yasaklandı. Bu yasağa uyulması için denetim ekipleri kuruldu ve denetimler aralıksız yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımını azaltma çalışmaları ve yüzde yüz dumansız hava sahası uygulamasında Türkiye'yi çok başarılı bir ülke olarak kabul etti ve dünyaya örnek ülke olarak gösterdi. Bu çalışmalar neticesinde ülkemizde önemli oranda sigara kullanımında azalmalar oldu."

Konuşmaların ardından ilk ve ortaöğretim okulları arasında düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve slogan yarışmasında dereceye giren eserlerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı. 

Programa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Hasan Rıza Aydın, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4442 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim