• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Düzgün bir duruşla sırt ağrısından kurtulun

Düzgün bir duruşla sırt ağrısından kurtulun
Op. Dr. Murat Kayıpmaz, sırt ağrılarından kurtulmak için öncelikle doğru bir duruşun öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Evde ve işte dikkatli davranmak, sırta yük binmesini engellemek gerekiyor.

Mevlânâ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Kayıpmaz, kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanmanın sırt ağrılarına sebep olduğunu belirtti. Her beş insandan birinin sırt ağrısı çektiğini bildiren Kayıpmaz, `Sırt ağrılarından değil geç kalınmaktan korkulmalıdır.` dedi.


Düzgün durmayı alışkanlık haline getirenlerin sırt ağrılarının azalacağını, bir süre sonra şikayetlerin ortadan kalkacağını söyleyen Op. Dr. Murat Kayıpmaz, `Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz.` dedi. Kayıpmaz, bacak bacak üstüne atarak oturmayı tavsiye etmezken bu alışkanlığın kan dolaşımını zorlaştırdığına dikkat çekti. Kayıpmaz, `Eğileceğiniz zaman sırtınızı öne eğmeyin. Dizlerinizi kırarak diz çökün. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz. Alışverişten dönerken, yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz.` diye konuştu.


Sırtı ağrıyanlar o anda elindeki iş ne olursa olsun bırakmalı. Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin. Bu arada ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz. Uzun süre yatak istirahatı yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır.


Öte yandan özellikle ev hanımları ev işleri yaparken dikkatli olmalı. Mutfak aletlerini mümkün olduğunca göz hizanızda bulundurun. Böylece sürekli eğilmekten kaçınmış olursunuz. Ütü yaparken, yüksekliği ayarlanabilir bir masayı tercih edin. En ideal masa, bel hizanızda olandır. Cam silmek için özel olarak üretilen aletler var. Böylece hem camları en küçük ayrıntısına kadar temizleyebilir hem de kendinizi yormazsınız.


Elektrik süpürgenizin sapının ayarlanabilir olmasına dikkat edin. Koltukların altını süpürürken de eğilmek yerine diz çökün.


Sağlıklı bir sırt için doğru hareketler


Mevlânâ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Kayıpmaz sırt sağlığı için yapılması gerekenleri söyle sıraladı:


Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız.


Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, ama siz gene de bir doktora danışın.


Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde işyerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz.


Yumuşak kanepe ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir.


Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekir. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalıdır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3402 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim