• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Ebe ve hemşireler erkek meslektaş istiyor

Ebe ve hemşireler erkek meslektaş istiyor
Sağlık-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, iş yükünün fazlalığı ve çalışma ortamından rahatsızlığını belirten ebe ve hemşirelerin...

Sağlık-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, iş yükünün fazlalığı ve çalışma ortamından rahatsızlığını belirten ebe ve hemşirelerin yüzde 53.6'sı ''erkek hemşireler daha yaygın olsaydı fiziksel anlamda iş yükümüz hafiflerdi'' yargısına katılıyor.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, İçkale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Hemşireler Günü dolayısıyla ''Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması''nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Kaçar, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hastanelere müracaatta yüzde 100 artış olmasına rağmen, sağlık personeli sayısındaki artışın yüzde 20'lerde kaldığına ve bunun sağlık çalışanlarının iş yükünün ağırlaşmasına neden olduğunu söyledi.

Türkiye'de halen 97 bin 710 hemşire bulunduğunu, 2023'te bu sayının 400 bine çıkmasının hedeflendiğini anlatan Kaçar, araştırma yapılırken 12 ildeki 869 hemşire, 391 ebe olmak üzere toplam bin 260 sağlık çalışanı ile görüşüldüğünü belirtti.
Kaçar, araştırma kapsamında 411 erkek çalışan ve 108 kurum yöneticisine hemşire ve ebelerin sorunları hakkındaki düşüncelerinin de sorulduğunu ifade etti.

Araştırmaya göre, katılımcılar, çalışma hayatını zorlaştıran 5 önemli sorunu ''sağlık açısından riskli çalışma ortamında bulunmak'', ''mesleki sınırların tam olarak çizilmemesi'', ''çalışma saatleri ve nöbetlerin fazlalığı'', ''çalışma hayatının sosyal ve aile hayatını olumsuz etkilemesi'' ve ''yöneticilerin olumsuz davranışları'' olarak sıraladı.

Yüzde 90.9'u ''enfeksiyon kapma riskini mesleklerindeki en önemli problem'' olarak değerlendiren araştırmaya katılan hemşire ve ebelerin yüzde 25.6'sı çalıştıkları kurumların enfeksiyona karşı güvenlik önlemlerini yetersiz buluyor.

ERKEK HEMŞİRELER ARTMALI

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de ebe ve hemşirelerin, erkek meslektaşlarının sayısının artmasının yüklerini hafifleteceğine olan inançlarını belirtmeleri oldu.
Araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin yüzde 53.6'sı ''erkek hemşireler daha yaygın olsaydı fiziksel anlamda iş yükümüz hafiflerdi'' yargısına katıldığını, yüzde 25.5'i de ''kısmen katıldığını'' ifade etti.

Katılımcı ebe ve hemşirelerin yüzde 43.5'i ''mesleğinin gereklerini yerine getirirken stres yaşadığını'', yüzde 35'i ''zaman zaman stres yaşadığını'', yüzde 53.4'ü ''çalışma koşulları yüzünden çocuklarına yeterince zaman ayıramadığını'', yüzde 67'si ''performans sisteminin, hekim odaklı olması ve hekimlerle diğer sağlıkçılar arasında döner sermaye dağılımında uçurum olmasının çalışma şevkini kırdığını'' bildirdi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim