• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Eczanelerle ilgili düzenleme yargıya taşındı

Eczanelerle ilgili düzenleme yargıya taşındı
Bitkisel vitamin, destek ve zayıflama ürünleri, eczacılıkta kullanılan ilaçlar, kozmetikler ve bebek mamalarının internet ve elektronik ortamda satışının serbest bırakıldığı iddiasıyla eczanelerle ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin iptalini istedi.

ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanlığının eczanelerle ilgili düzenlemesini yargıya taşıdı.

Bitkisel vitamin, destek ve zayıflama ürünleri, eczacılık ve ziraatte kullanılan ilaçlar, veteriner tıbbi ürünleri, kozmetikler ve bebek mamalarının internet ve elektronik ortamda satışının serbest bırakıldığı iddiasıyla eczanelerle ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali istendi.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca nisanda çıkarılan Eczacılar ve Eczane Hakkında Yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali istemiyle Danıştaya dava açtıklarını söyledi.

Yönetmelikle bitkisel vitamin, destek ve zayıflama ürünlerinin, eczacılık ve ziraatte kullanılan ilaçların, veteriner tıbbi ürünlerin, kozmetiklerle bebek mamalarının internet ve elektronik ortamda satışının serbest bırakıldığını öne süren Saydan, bunun çok sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini savundu.

Saydan, bu uygulamanın ivedilikle durdurulması gerektiğini ileri sürerek, şu görüşleri dile getirdi:

"Gıda takviyesi adı altında, bitkisel ilaçların internet gibi kolay ulaşılan bir ortamda satılması toplum sağlığı açısından son derece sakıncalıdır. Takviye edici gıdaların eczacı olmayan, etik sorumluluk taşımayan ve sadece kar amacı güden kişilerce doğrudan satışının yapılması, sıradan bir ürün gibi pazarlanmasına neden olacaktır. Bu durumun, insan sağlığı üzerinde yarattığı tehdit, ülkemizdeki ve dünyadaki acı tecrübelerle sabittir. Bebek mamalarının internet üzerinden satışı da 'anne sütü' yerine özendirici olmaktadır. Unutmamalıdır ki anne sütünün yerini hiçbir mama alamaz. Bebeklerin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamak için bu durumun yeniden düzenlenmesi gerekir."

-Merdiven altı kozmetikler

Son yıllarda ülkede internetten "merdiven altı" kozmetik satışı yapıldığını, Sağlık Bakanlığının uğraşına rağmen bunların piyasadan toplanmasında güçlük yaşandığını ifade eden Saydan, söz konusu yönetmelikle kozmetiklerin internet ve elektronik ortamda satışının kolaylaştığını savundu.

TEİS Başkanı Saydan, tıbbi malzemelerin satışının internet üzerinden kontrolsüzce yapılmaması gerektiğini belirterek, veteriner tıbbi ürünlerin, ziraatta kullanılan ilaçların da mutlaka ilgili uzmanların kontrolünde satılabilecek ürünler olduğunun altını çizdi.

Bu ürünlerin internet ortamında kolaylıkla ulaşılabilir olmasının kendilerini çok endişelendirdiğini kaydeden Saydan, "Bu sebeple Danıştayda dava açılarak sağlıksız uygulamanın durdurulmasını istedik" ifadesini kullandı.

-Eczaneler arası ilaç takası

Eczanelerle ilgili kanunda, eczaneler arasında ilaç takasına herhangi bir sınırlama getirilmeksizin serbest bırakıldığı halde, yönetmelikte sadece aynı il içerisindeki eczaneler arasında buna izin verilmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia eden Saydan, yönetmeliğin kanunu daralttığını savundu.

Saydan, şunları söyledi:

"Eczacıların, ilaçları il dışındaki eczanelerle takas etmelerinin ve hastaya derhal ulaştırmalarının engellenmesi sağlık hakkını ihlal etmektedir. Piyasada bulunmayan bir ilacı, il dışındaki bir arkadaşından bulan hiçbir eczacı bu ilacı hastaya ulaştıramayacaktır. Bu kısıtlamanın halk sağlığı üzerine olabilecek olumsuz etkileri göz ardı edilmemeli, ilaç her zaman ve her yerden ulaşılabilir olmalıdır."

-Yapı ruhsatı ve kullanım izin belgesi

Yeni açılacak eczaneler için yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi alınmasının da yönetmelikle zorunlu kılındığını anımsatan TEİS Başkanı Saydan, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi bulunan bina sayısının azlığına işaret etti.

Saydan, bu zorunluluğun, özellikle söz konusu bölgelerde eczane açılmasını zorlaştırdığını iddia ederek, "Bu durum da ülkemizdeki eczanelerin eşit dağılımını engelleyecektir. Ülkemizdeki eczane dağılımının eşit olması için nüfus kriteri konularak çıkartılan kanunun amacına aykırı bir durum yaratılıyor" görüşünü savundu.

Bu haber toplam 3974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim