• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Ekmeğe sağlıklı yaşam standardı geldi

Ekmeğe sağlıklı yaşam standardı geldi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekmeğe sağlık standardı getirdi. Dana önce 300 gram büyüklüğünde olan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayacak.

50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Ekmekte kullanılan azami tuz oranı ise yüzde 1.75'ten yüzde 1.5'e düşürülecek. Gıda işletmecilerinin ekmeğin ürün özelliklerine ve kimyasal özelliklerine uyum için 1 Temmuz 2012 tarihine kadar süresi olacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ, buğday unundan veya buğday ununa diğer tahıl unları karıştırılarak yapılmış ekmeği, ekmek çeşitlerini, diğer ekmek çeşitleri ile ekşi hamur ekmeklerini kapsıyor. Tebliğ, kurutulmuş ekmekler, dondurulmuş hamur teknolojisi ile üretilen ekmekler, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamayacak.

Buğday ununa, su, tuz, maya, gerektiğinde şeker, enzimler, ensim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı madeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermentasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan ekmekte, Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliğinde yer alan Tip 650 ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak. Ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin dış ve iç özellikleri şöyle olacak:

"Dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olacak, basık ve yanık olmayacak. Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olacak, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmayacak, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmayacak. Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olacak, yabancı tat ve koku hissedilmeyecek."

-KİMYASAL ÖZELLİKLER-

Ekmekte kullanılan azami tuz oranı ise yüzde 1.75'ten yüzde 1.5'e düşürülecek. Ekmeğin rutubet oranı yüzde 38, kül oranı kuru maddede en az 0.65, en çok 1.1 olacak.

-EN AZ 250 GRAM AĞIRLIKTAN BAŞLAYARAK 50'ŞER GRAM ARTIRILARAK PİYASAYA SÜRELECEK-

Ekmek tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek, üzerinde çeşni maddesi kullanılarak üretilmesi durumunda, ekmek çeşidi ve diğer ekmek çeşitleri olarak değerlendirilmeyecek. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek. Tebliğ kapsamında tanımlanan ekmek dışında kalanlar, 100 grama kadar muhtelif ağırlıklarda, 250 gram ağırlıktan başlayarak ise 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek.

-EKMEKLER AĞIRLIĞINDAN EN FAZLA YÜZDE 1 EKSİK OLABİLECEK-

Tebliğ kapsamında yer alan ürünler ağırlıkça yüzde 3 tolerans değeri ile üretilecek. Ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla yüzde 1 kadar eksik olabilecek. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilecek. Bu durumda ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamaları, belirtilen hükümlere uygun olacak.

-AMBALAJSIZ EKMEKLER-

Ambalajsız olarak piyasaya sürülecek ekmeklerin üzerinde, üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işareti yer alabilecek. Ancak bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerde "tuz ilave edilmemiştir" veya "katkısızdır" ifadelerinin kullanılmak istenmesi durumunda; bu ifadeler ile üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işaretlerinin ürünlerin üzerinde yer alması zorunlu olacak. Üretici işaretlerinin üzerinde yer alan bilgilerin baskısında, sadece 29 Aralık 2011 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan renklendiricilerden bu amaca uygun olanlar kullanılacak. Ürünlerin üzerine üretici işaretlerinin iliştirilmesinde, hiçbir şekilde yapıştırıcı kullanılamayacak. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8506 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim