• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Emek Platformu yarın toplanıyor

Emek Platformu yarın toplanıyor
Emek Platformu Başkanlar Kurulu yarın biraraya geliyor. Kurulun gündeminde Sosyal Sigortalarve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda yapılacak olan değişiklikler var.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu yarın biraraya geliyor. Kurulun gündeminde Sosyal Sigortalarve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda yapılacak olan değişiklikler var.

Türk-İş Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun başkanlığında yapılacak toplantıda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda öngörülen değişikliklerle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan görüşmeler değerlendirilecek.
 
Hükümet, sendikaların tepkisini çeken Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı gelen tepkiler ve sendikaların ülke genelinde
14 Mart'ta yaptığı iki saatlik uyarı grevinden sonra tekrar masaya getirme kararı almıştı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nda erteleme olmayacağını belirterek sendikalarla "yeniden biraraya gelerek tasarıda değişiklik yapacağız"
demişti.
 
Faruk Çelik sendikalardan sonra tıp alanındaki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, TOBB ve Ankara Sanayi ve Ticaret Odaları'nın başkanlarıyla biraraya
gelmişti.
 
Bu arada Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin Emek Platformu'nun taleplerini değerlendirdi, görüşlerini de sendikalara gönderirken, bakanlık, 65 yaş düzenlemesinde geri adım atmadı.
 
Sendikalarla yapılan son görüşmede emeklilik yaşının 65 olarak kalması ama geçiş süresinin uzatılması karara bağlanmıştı.
 
Ancak Çalışma Bakanlığı, sendikalara gönderdiği değerlendirmede kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 2036'dan başlayarak 65'e yükseltileceğini belirtti. Yani bakanlık bu konuda geri adım atmadı.
 
Bakanlık, sendikaların prim ödeme gün sayısına ilişkin önerisini de değerlendirdi ve reformda 9 bin olarak öngörülen prim ödeme gün sayısının 8 bin olması yönünde görüş bildirdi.
 
Çalışma Bakanlığı, güncelemme katsayısının yüzde 5 olarak korunmasından yana tavır koydu. Bakanlık, sendikaların fiili hizmet zammı, aylık bağlama oranı konusundaki taleplerine "Çalışmalar sürüyor" yanıtını verdi.
 
Bakanlığın bu görüşleri yarın önce Emek Platformu'nda değerlendirecek. Sendika başkanları saat 10.00'da yapacakları toplantının ardından saat 15.00'te Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile masaya oturacak.
 
Toplantıda reformda yapılacak değişiliklere ilişkin nihai kararın verilmesi bekleniyor.
 
Hayati Yazıcı: "Reformu yapmak zorundayız"
 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise, "Sosyal güvenlik reformunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde 5-10 yıl sonra emeklilere maaş ödeyemeyecek duruma geleceğiz" dedi.
 
Hayati Yazıcı, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Rize İl Kadın Kolları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik yasa tasarısıyla ilgili olarak vatandaşların aklını çelmeye çalışanlar olduğunu belirtti.
 
Yazıcı, "Spekülasyon yapıyorlar, bunlara kanmayın. İktidarımız süresince yüzünüzü yere baktıracak veya size baktığımızda yüzümüzü kızartacak hiçbir iş veya icraat yapmadık" diye konuştu.
 
Sosyal güvenlik yasa tasarısı ile emeklilik maaşlarının düşeceğinin söylendiğini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Yazıcı, "Tasarıyla, kazanılmış haklar korunacaktır. Sosyal güvenlik reformunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde 5-10 yıl sonra emeklilere maaş ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Sistemin yürümesi açısından reformun yapılması şart" dedi.

Bu haber toplam 1704 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim