• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Empati kurabilen bir çocuk...

Empati kurabilen bir çocuk...
Çocuğumun zekası ile ilgili hiçbir problem yaşamıyoruz. Ama duygusal zekasının güçlü olduğunu hangi davranışlarından anlayabilirim?

Çocuğumun zekası ile ilgili hiçbir problem yaşamıyoruz. Ama duygusal zekasının güçlü olduğunu hangi davranışlarından anlayabilirim? H.B./Yalova
Ççocuğun kendi kendini kontrol etme becerisinin kuvvetli olması önemlidir. Beklemeyi, sabretmeyi ve sonuca ulaşmayı kendi kendini motive ederek başarıyor olması gerekli...

DİNLEYEBİLMELİ
Güçlü ve zayıf yanlarını siz söylemeden değerlendiren, ifade edebilen davranışlar göstermeli ve duygularını yönetebilmeli. Arkadaşı onu kızdırdığında öfkesini kontrol edebilmelidir. Yazılı sınavından çok düşük not aldığında hemen kendini bırakmamalı, daha iyisi için çalışmalıdır. Empatisi kuvvetli olmalıdır. Leb demeden leblebiyi bilme tabiri bu çocukları ifade eder. Dinleme ve kendini dinletme becerisi oldukça kuvvetlidir. Bu ve benzeri tavırlar duygusal EQ'sunun kuvvetli olabileceğini gösterir.

Masasında takvim bulunsun
Birinci sınıftaki kızım halen S, 3, B, D, 9 gibi şekilleri ters yapıyor. Bu durum kalıcı mıdır yoksa bir süre sonra kendiliğinden geçebilir mi? A.Ş./Kocaeli

Çocuk, okul öncesi eğitim almamışsa, okulla beraber daha önce görmediği birçok şekille karşılaşır. Genellikle ilkokul birinci sınıf ikinci dönemine, bazen de ikinci dönem başlarına kadar bu karışıklıkların olması normaldir. Görsel algının yavaş gelişmesi ve çocukta daha önceden de bu anlamda yeterlilik olmaması süreci uzatabilir. Ancak okuma yazma öğrenildiği halde sürekli karıştırma var ise, çocuğunuzun görsel algısında sorun olabilir. Eğer bu sorunlara ek olarak dünü- bugünü karıştırma, sağını-solunu ayırt edememe, kıyafetlerinin tersini düzüne çevirememe, ayakkabılarının bağcıklarını bağlayamama gibi ekstra sorunlarınız da varsa, mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Alacağınız uzman desteği sorunun teşhisini, dolayısıyla da tedavi şeklini belirleyecektir.

OYUN HAMURU
Sağ-sol yön algısını geliştirecek oyunlar oynayın. Hayatınızda her zaman takvim ve saat bulunsun. Her gün bunları vurgulayın. El kaslarını geliştirecek aktiviteler yaptırın. Oyun hamuruyla oynatma, yerden toplu iğne toplama, el yaylarını sıkıp sıkıp bırakması gibi... Bu çalışmalar yazarken çabuk yorulmasını engelleyecektir.

İlacı kullanmalı mıyız?
Gittiğimiz doktor oğlumun dikkatinin dağınık olduğunu belirtti. Dikkat dağınıklığını engellemek için ilaç verdi. Kullanmalı mıyım? Ş.Y./İstanbul
Dikkat ilaçları, uzman hekim tarafından verilen, çoğunluğunda heyet raporu istenen özel bir durumdur. İlaçlar her eczanede bulunmaz ve genellikle özel taleple getirilmektedir.

ÖZEL EĞİTİM DE ALMALI
Bu kadar hassas bir durumda, doktorunuz ilaç uygun gördüyse bu, ilacın gerekliliğini gösterir. Ancak genelde karıştırılan hassas nokta, çocuğun özel eğitim alarak yani eğitsel destek ile bu tedavi şeklinin uygulanmasıdır. Eğitim almadan, sadece ilacı kullandığında aileler sihirli bir çubuk değmiş gibi her şeyin değişebileği gibi yanlış bir inanışa girmektedir. Doktorunuzla ilacın yan etkilerini konuşun. Kullanıp kullanmamaya beraber karar verin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim