• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Endometrium kanserinden korunmak için kahve için

Endometrium kanserinden korunmak için kahve için
Endometrium kanseri; rahimi saran dokuda meydana gelir. 40 yaşın üzerindeki ve özellikle menopoza girmiş kadınları etkileyen bu jinekolojik kanser, ...

57 yaşındayım ve menopozdayım. Yakın bir arkadaşım endometrium kanseri oldu; bu durum beni çok etkiledi. Risklerimi azaltmak için ne yapabilirim? D.I/Manisa

Endometrium kanseri; rahimi saran dokuda meydana gelir. 40 yaşın üzerindeki ve özellikle menopoza girmiş kadınları etkileyen bu jinekolojik kanser, gelişmiş ülkelerde oldukça sık görülüyor. Ailede endometrium kanseri öyküsünün olması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, hormonal dengesizlikler veya bazı hormon tedavileri; endometrium kanseri riskini artırır.

FAZLA KİLO RİSKLİ
Erken yaşta regl olmak, menopoza geç girmek veya çocuk sahibi olmamak da diğer risklerdir. Bununla birlikte yaşam tarzı da önemli bir risk faktörüdür. Örneğin normal kilosundan 20 kilo fazlası olan kadınlarda, bu risk yaklaşık 10 kat artar. Hayvansal yağların da endometrium kanseri riskini yükselttiği biliniyor. Bu kansere karşı korunmak istiyorsanız, öncelikle jinekolojik kontrollerinizi aksatmayın.

KANAMAYA DİKKAT
Son dönemde yayınlanan ve yaklaşık 68 bin kadını inceleyen bir çalışmanın sonuçlarına göre; günde 3-4 fincan kahve içmek de bu kanserin riskini yüzde 25 azaltıyor. Bu koruyucu etki kafeinsiz kahvede de mevcut. Özellikle menopoz sonrasında kanaması olanların, uzun süren ya da ara dönemlerde kanama yaşayanların, pelvik bölgede veya cinsellikte ağrısı olanların dikkatli olması gerekiyor.



***
Diş bakımı kalbi ve beyni korur
Dişleri sağlam insanların kalbinin de sağlıklı olduğunu duydum. Bu doğru bir bilgi mi? Ben zaman zaman ağız bakımımı ihmal ettiğim için endişelendim. N.H./Kırşehir

Geçtiğimiz pazar günü yapılan Amerika Kalp Birliği toplantısında, diş sağlığı gündeme geldi. Toplantıda, yaklaşık 100 bin kişiyi, yedi yıl boyunca takip eden bir çalışmanın sonuçları açıklandı. Buna göre; yılda en az iki kez bir diş hekimi tarafından diş temizliği yaptıranlarda kalp krizi riski yaklaşık yüzde 25, inme riski ise yüzde 15 azalıyor. Toplantıda açıklanan başka bir çalışmada da; diş kökü iltihaplarının, kalp yetmezliği ve kalp krizi riskini artırdığı gösterildi. Yani, diş sağlığı ve kalp sağlığı arasında önemli bir bağlantı var. Bu nedenle, düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmalısınız.

***

50 yaş üstü için altın destekler

30 yaşında bir kadınım. Orta yaşlardan itibaren mutlaka almam gereken vitamin veya mineraller hangileri? Bunları hangi yiyeceklerde bulabilirim? G.K./Denizli

Vücudunuzun yiyeceklerden B12 vitamini emilimi yapma kabiliyeti 50 yaşından itibaren azalmaya başlar. Bu nedenle özellikle balık, beyaz et ve süt ürünlerini beslenmenize katmalısınız. Bu besinler vücudunuza B12'nin yanında D vitamini de sağlar.

KEMİKLERE KALSİYUM
Balık ve zeytinyağı ile Omega 3 almayı unutmayın. Yeterli folik asit ve potasyum için bol taze sebze ve meyve yemeniz şart. Kemik sağlığınız için kalsiyum içeren süt ürünlerinin yanı sıra brokoliyi de deneyebilirsiniz. Tam tahıllı ürünler ile lif, fındıkcevizden magnezyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Mutlaka çeşitli ve dengeli bir beslenme planı yapın. En önemlisi; günde 8-10 bardak su içmeyi unutmayın. Kullandığınız ilaçlar ve hastalıklar da vücudunuzun su ihtiyacını artırabilir. Besin desteklerinden yararlanmak istiyorsanız mutlaka hekiminize danışın.


DR. ECE HATTAT

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim