• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eski yöntemler bele zarar verir

Eski yöntemler bele zarar verir
Bel fıtığı tedavisinde uygulanan tahtada yatmak, sırtı çiğnetmek, bardak çekmek, kuşak sarmak gibi yöntemler felce neden olabilir...

Bel fıtığı tedavisinde uygulanan tahtada yatmak, sırtı çiğnetmek, bardak çekmek, kuşak sarmak gibi yöntemler felce neden olabilir. Bel sorunu olanlar; günlük hayatlarında oturuşlarından yatış pozisyonlarına kadar birçok detaya dikkat etmeli!

Bel fıtığında ağrısı olanların zaman zaman başvurduğu geleneksel yöntemler aslında bele faydadan çok zarar veriyor. Uzm. Dr. Eser Alptekin ise bardak çekmekten kuşak sar maya kadar yaygın olarak kullanılan bu tedavi yöntemlerinin etkileri hakkında bilgiler verdi.

ORTOPEDİK YATAKLAR
Hekimler 15 yıl önce, bel rahatsızlığı çeken hastalara tahtada yatmayı önerse de; günümüzde bu uygulamanın herhangi bir yararının olmadığı kanıtlandı. Bel sağlığınız için ortopedik veya sert olmak koşuluyla, normal yatakları kullanabilirsiniz. Bu arada en uygun yatma pozisyonu diye bir şey de yoktur; vücudunuz, rahat ettiği pozisyonu kendisi bulacaktır.

SICAK SONRASI DİNLENİN
Bardak çekme ve masaj gibi uygulamalar; sorunlu dokularda kanlanmayı artırarak geçici bir rahatlama sağlasa da, kısa bir süre sonra sıkıntılar devam edecektir. Bu nedenle tedavi tekniği olarak asla bunlardan yararlanmamak gerekir.
Yapılan sıcak bir uygulamanın ardından, dinlenilmesi çok önemli. Örneğin; banyoda 15 dakika kalıyorsanız, sonrasında hemen dışarı fırlamayın, en az 30 dakika uzanın.

KORSE FAYDALI OLABİLİR
Beliniz; vücudunuzun diğer kısımları gibi kendisini hava şartlarına göre ayarlar. Bel için soğuk kadar, sıcak da zararlıdır. Bele sarılan kuşaklar da, zaman içinde bel ve karın kaslarının zayıflamasına neden olur. Ancak bazen bel ağrısı çekenlere kısa süreliğine korse önerilebilir. Korse, belin hareketlerini kısıtlayarak sorunlu bölgeyi dinlendirir ve ağrının azalmasını sağlayacak uygun bir ortam yaratır. Ancak kas güçlendirmesi çalışmaları başladığında korsenin kullanılmaması gerekiyor.

RAHATLATIR AMA...
Beliniz ağrıdığında kesinlikle sırtınızı çiğnetmeyin. Belki kısa süreliğine rahatladığınızı hissedebilirsiniz ama yanlış baskı, felç gibi hayati sonuçlara neden olabilir.

RAHATLAMA EGZERSİZLERİ
İş yerinde çalışırken saat başı rahatlama egzersizleri yapın.
Oturduğunuz sandalyenin, belinizi desteklediğinden emin olun.
Bilgisayar karşısındayken; başınız dik, beliniz ve kalçanız destekli, köprücük kemikleriniz ise yere paralel olmalı. Gözleriniz ekranı tam karşıdan görebilmeli. Ön kolunuz ve bilekleriniz, aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalı. Ayaklarınızı da bir desteğin üzerine koyun.

ÜTÜ YAPARKEN OMURGAYI DİK TUTUN
Banyonuzu temizlerken, toz alırken veya alçak rafları silerken belinizi kesinlikle bükmeyin. Bunun yerine çömelin veya diz üstü oturun. Çalışma alanlarınızın de rahat bir yükseklikte olup olmadığını kontrol edin.
Temizlik veya boya yaparken, çok fazla ileriye doğru uzanmayın. Mutlaka bir sandalye veya bir merdiven kullanın.
Elektrik süpürgesini vücudunuza yakın tutun; kısa hareketlerle bir ileri, bir geri hareket ettirin.

FAZLA UZANMAYIN
Ütü yaparken omurganızı düz tutun. Tek ayağınızın altına 15-20 santimetre yüksekliğinde bir destek koyun. Bir süre sonra bu desteği, diğer ayağınızın altına çekin.
Çamaşır asarken yukarıya doğru uzanarak belinizi fazla germeyin. İpin seviyesini, boyunuza göre ayarlayın.

ÇEKMEYİN, İTİN
Mobilyaları kendinize doğru çekmeyin, mecbur kaldığınızda itin.
Uzun süre ev işi yaptıktan sonra ara verin ve bir süre dinlenin.

SEPETİ FAZLA DOLDURMAYIN!
Bel ve omurlarınızı korumak için; alışveriş çantalarının hepsini birden, aynı anda taşımaya kalkışmayın. Taşırken dinlenin, gerekirse markete birkaç kez gidip gelin.
Alışveriş sepetini çok fazla doldurmayın.
Rahat ayakkabılar giymeye çalışın.

BİR YASTIKLA BELİNİZİ DESTEKLEYİN
Koltuğunuzu düzgün biçimde ayarlayın. Ön koltuğunuzu, direksiyona doğru yaklaştırın. Böylece dizleriniz, kalçalarınızdan daha yukarıda duracaktır.
Araba sürerken belinizi küçük bir yastık veya rulo haline getirilmiş havluyla destekleyin.
Uzun yolculuklar sırasında; kısa süreli aralar verin, küçük gezintiler ve gerinme hareketleri yapın.

ÇOK YUMUŞAK OLANI TERCİH ETMEYİN

Eğer yatağınızın ortası çökmüşse, yenisiyle değiştirin.
Birden fazla yastıkta yatmak, boynunuzun tutulmasına neden olabilir.
Yatağınız, kolayca çıkıp inebileceğiniz yükseklikte olsun.

SIRTÜSTÜ YATIN
Eğer yeni bir yatak alıyorsanız; üzerinde rahat hareket edip etmediğinize dikkat edin. Ayrıca çok sert ya da çok yumuşak yatakları tercih etmeyin.
Yüzüstü yatmaktan kaçının. Bu şekilde yatarsanız; karnınızın altına mutlaka bir yastık yerleştirin.

Sırtüstü yatarken ise dizlerinizin altına yastık yerleştirmek yararlı olacaktır.
Yatarken, kollarınızı başınızın arkasına doğru gererek uzatmayın.
Yataktan kalkarken, blok olarak yana dönün. Önce bacaklarınızı sarkıtın, sonra kollarınızın yardımıyla vücudunuzu yatak kenarında, dik bir konuma getirin.
Yatağa yatmak için ise önce yatak kenarına oturun. Bacaklarınızı yukarı çekerken aynı anda gövdenizi yatağa uzatın. Vücudunuzu blok olarak döndürerek sırtüstü yatın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim