Sağlık Aktüel
24 Mayıs 2012 Perşembe
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
08 Temmuz 2011 Cuma 11:01

Evlilik mevsimi açılıyor, vajinismus vak’aları artıyor!

Op. Dr. Serhat Partalcı, özellikle kadınların korkulu rüyası olan vajinismus şikâyetlerinin evlilik mevsiminin açılmasıyla birlikte arttığını söylüyor ve yeni evlenecek çiftleri uyarıyor!

Özel Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Op. Dr. Serhat Partalcı; tıp dilinde vajinismus olarak adlandırılan bu sorunun sebebinin, % 90 oranında fiziksel bir engelden kaynaklanmadığını, korku, kaygı ve endişe gibi psikolojik sebeplerden ötürü, kadınının cinsel ilişkiye girememesi olarak tanımlandığını belirtiyor. Partalcı; yaz mevsiminin paralelinde düğün mevsiminin de açılmasıyla çiftler arasında cinsel bilgi yetersizliği ve toplumsal hurafeler sebebiyle ilk gece korkusu oluştuğunu, çiftlerin bu korku ve suçluluk duygusu ile birlikte cinselliği büyük bir sorun haline getirdiğini vurguluyor. Vajinismus nedenlerinin kişilere göre farklılık gösterdiğini belirten Op. Dr. Serhat Partalcı esnek bir yapıda olan ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilen vajinanın küçük ve dar olmasından dolayı ilişkiye giremediğini düşünen çiftlerin inanışlarının doğru olmadığını vurguluyor. Bilinçaltındaki korku ile birlikte kadının vücudunda kontrol dışı kasılmaların oluştuğunu söyleyen Partalcı, endişe ve panikten kaynaklanan sebeplerin vajinismusa sebep olduğunu belirtiyor.

Vajinismusa İlaç ve Anestezi Çözüm mü?

Sakinleştirici ve antideprasan ilaçlarla sorunun çözülemediğini, bu ilaçların cinsel isteği azaltıcı etkileri olduğunu, bu gibi durumlarda uzman desteğin şart olduğunu belirten Op. Dr. Serhat Partalcı, bu durumun kadında sıkıntı, gerginlik, eksiklik ve suçluluk duygusu oluşturduğunun önemine değiniyor. İlaçlarla fayda sağlayamayan vajinismus sorununa anestezi ile çözüm arayan çiftlere de uyarıda bulanan Op. Dr. Serhat Partalcı, sorunun fiziksel nedenlerden kaynaklanmadığını, anestezi ile bayıltılarak yapılan çözüm arayışlarının çiftlerde daha çok umutsuzluk, karamsarlık oluşturduğunu ve bunun sonucunda ilişkilerinde yıprandığını vurguluyor.

Erkeğe de Büyük İş Düşüyor
Partalcı; vajinismus sonunun çiftin sorunu olduğuna, tedavi aşamasında erkeklerin katılımının önemine değinerek, doktor tarafından verilen ev egzersizlerine uygun ve sabırlı davranmalarının çok önemli olduğunu belirtiyor. Kadının ve erkeğin ortak sorunu olan vajinusmusun, bir tarafın diğer bir tarafı suçlamaması ve anlayışlı olmasıyla çözülebileceğinin, gerekirse kadınların yanı sıra erkeklere kaygı ve korkuları giderici bir terapi yapılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.