• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Felçli hastaya umut olacak gelişme

Felçli hastaya umut olacak gelişme
Felçli bir kişinin eli oynatmakla sorumlu motor korteks bölgesine sensörler yerleştiren bilim insanları, ilk kez dokunma ve kavramayı sağlayan beyin merkezini iyileştirmeyi başardı


ABD'de Bill Kochevar isimli felçli bir hasta beyin gücü sayesinde kolunu hareket ettirmeyi başardı. Deney çalışmalarının yürütüldüğü Ohio eyaletinde bulunan Case Western Reserve Üniversitesi'nden araştırmacılar tamamen felçli bir kişinin ilk kez beyindeki dokunma ve kavramayı sağlayan beyin merkezinin iyileştiğini açıkladı. Ancak şu an için bu teknoloji laboratuvar dışında kullanılmaya hazır değil. Devrimsel çalışmada yer alan 53 yaşındaki Kochevar, "Dünyada bunu yapan ilk kişi olmak gerçekten çok iyi" diyerek çok mutlu olduğunu söyledi. 8 yıldan beri felçli olan Kochevar, bir bisiklet yarışında bir posta aracına arkadan çarpmış ve kaza sonucu bedeninin omuzlarından aşağı olan kısmını oynatamaz hale gelmişti. Çalışmada, adamın beyninin eli oynatmakla sorumlu olan motor korteks bölgesine sensörler yerleştirildi. Ardından Kochevar, 4 ay boyunca üç boyutlu sanal eline komut vermek için sensörleri kullandı. Bu sürecin ardından elini, dirseğini ve omuz kaslarını elektrikle oynatması için Kochevar'ın koluna 36 elektrod implantı yerleştirildi. Araştırmacılar hastanın beyin sinyallerini kolundaki elektrodlar için komuta dönüştürmek üzere bir dekoder de kullandı.

 

0x0-beyin-gucuyle-kolunu-oynatti-1490827173659_jpeg.jpg


'SADECE DÜŞÜNÜYORUM'

Tüm bu aşamaların ardından Kochevar kolunu hareket ettirmeyi başardı. "Artık çok daha güçlü bir şekilde konsantre olmadan kolumu hareket ettirebiliyorum. Sadece düşünüyorum ve hareket ediyor. Bu araştırma iş yapma yeteneğimi iyileştirdi. Her gün yeni ve güzel bir şey yaptığımda gerçekten şaşırıyorum. Pretzel yiyebiliyorum ve su içebiliyorum" diyen Kochevar, hayatındaki sevindirici değişiklikleri anlattı. Artık yeni döneme başlayan Kochevar, bir çubuk ya da kabak lifi yardımıyla başını ve yüzünü kaşıyabiliyor. Araştırmacılar çalışmanın gelecekte felçli hastaların kolunu bu yöntemle kullanabilmeleri için önemli bir gelişme olduğunu söylüyor. Üniversitede görev yapan araştırma direktörü Dr. Bolu Ajiboye, "Daha önce benzer sistemler kullanılsa da hiçbiri günlük kullanıma adapte etmeye uygun değildi ve dokunma-kavrama duyularının iyileştirilmesini sağlamıyordu" dedi. Washington Üniversitesi'nden Dr. Steve Perlmutter ise çalışmanın çığır açıcı olduğunu vurguladı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3475 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim