• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Gazlı içecekler yerine meyveli soda hazırlayın

Gazlı içecekler yerine meyveli soda hazırlayın
Aslında burada esas olan; sizin beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz. Çalışan anne babaların ...

Çocuğum çok fazla abur cubur yemek istiyor. Onu bu alışkanlığından nasıl vazgeçirebilirim, bu konuda uygulayabileceğim taktikler var mı? H.A./Ankara

Aslında burada esas olan; sizin beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz. Çalışan anne babaların; eve geç gelmesi, yemek hazırlayacak vakti bulamaması, ister istemez daha fast food yiyeceklere kayışa neden oluyor. Haliyle bunu gören çocuk da zaten damak tadını müthiş uyaran bu gıdaları tüketmek istiyor.

FIRINDA PATATES
Öncelikli olarak alışveriş çantanızın genelde çiğ tüketebileceğiniz gıdalarla dolu olması, çocuğunuzun da buna ilgi duymasını sağlayacaktır. Gazlı içeceklerin yerine meyve dilimleriyle hazırlayacağınız soda ya da taze meyve suları tüketebilir. Belki ona cips yerine de fırında kızarttığınız ev tipi cipsleri yedirebilirsiniz. Hamburgerler yerine de evde yapacağınız köfteli hamburgerler daha sağlıklı olacaktır. Arada bir abur cubur yemesinde hiçbir sorun yok! Ama bunu sürekli ve hayatının bir parçası haline getirirse, bu büyük bir soruna dönüşebilir. Onu kesinlikle zorlamayın. Ona iyi bir model olarak farkındalığını artırmaya çalışın.


***
Kıyafetlerini değiştirirken utanıyorsa dikkat edin!

Gazetelerin üçüncü sayfalarında taciz olaylarını sıklıkla okuyoruz. Çocuğumun cinsel tacize uğradığını nasıl anlarım? Nelere dikkat etmem gerekiyor? M.B./Hatay

Her çocuk kendi kişilik yapısına göre farklı tepkiler gösterse de; esas olan çocuğun benlik duygusunun zayıflaması ve zarar görmesidir. Belirtiler davranışlarda, duygularda ya da sosyal alanda kendini gösterebilir. Ancak en sık görülen belirtiler; ciddi depresyon, korkuların artması, kıyafetlerini değiştirirken aşırı utanması, kendine güvende ciddi sorunlar yaşaması, agresif tepkiler vermesi, okul başarısında düşüşlerdir. Bazen de tacize uğrayan çocuk, taciz gördüğü şekli başka çocuklara ya da kişilere uygulama eğiliminde de olabilir. Eğer böyle bir şüpheniz varsa; mutlaka çocuk tacizi konusunda uzmanlık eğitimini almış bir psikologdan destek almanızı öneririm.

***
Beyninin gelişmesi için ona tenis turnuvası izlettirin!

Çocuğumun beynini geliştirecek birkaç öneri verebilir misiniz? Besin destekleri veya egzersizlerle onun beyin sağlığını güçlendirmek mümkün mü? S.Ş./Ordu

Beynin aktif çalışmasında esas olan; sağ ve sol kısmın koordineli şekilde çalışmasıdır. Eğer ikisi koordineli çalışıyorsa, beyin en yüksek performansa ulaşır.

NEFES AÇICI EGZERSİZ
Size birkaç öneri; ona kollarını sağdan sola, soldan sağa olacak şekilde daireler çizerek egzersizler yaptırın. Aynı anda hem kolla, hem de ayakla, aynı ritimde daire şeklinde hareket etmesini isteyin; yengeç yürüyüşü yapmak gibi... Çocuğunuzla hayali ağaçlardaki elmaları toplayın; olabildiğince yukarıya erişmesi konusunda onu teşvik edin. Ona aynı anda iki elle çizim yaptırın ve tenis turnuvalarını izlettirin. Topa yoğunlaşmasını ve gözleriyle turnuvayı takip etmesini sağlayın. Ayrıca onu meditasyona yönlendirerek birlikte nefes açıcı egzersizler de yapabilirsiniz.

ŞENAY YILMAZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim