• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Genel Müdür Ahmet Açıkgöz, yapılandırma hakkında açıklamalarda bulundu

Genel Müdür Ahmet Açıkgöz, yapılandırma hakkında açıklamalarda bulundu
Sigortalı Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, A Haber televizyonun canlı yayınında SGK alacaklarını yeniden yapılandıran kanun hakkında açıklamalarda bulundu.

Genel Müdür Açıkgöz, yeni kanuni düzenlemeyle hem vergi hem de SGK alacaklarını kapsayan yapılandırmaya başvuru süresinin 1 Eylül’de başlayacağını söyledi. 

Yapılandırmanın SSK, BAĞKUR,  kamu ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını kapsadığını dile getiren Açıkgöz, “Bu yeni yapılandırma, 30 Haziran 2016 ve bu tarihten önceki dönemlere ait ödenmemiş prim borçlarını esas itibariyle içine alıyor. Kesinleşmiş ve tahakkuk etmiş borçlar, bu kanun kapsamında yeniden yapılandırıyor” dedi. 

Açıkgöz, yapılandırmanın nasıl olacağına ilişkin şöyle konuştu:

“Bu yapılandırma kanunu ile gecikme zam ve cezalarının yerine o dönemlerde gerçekleşen yurtiçi fiyat endeksi rakamlarını uygulayarak gecikmeleri tekrar güncellemiş olacağız. Burada özellikle enflasyon oranlarının, gecikme cezalarımızdan daha düşük olmasından dolayı bir indirim zaten söz konusu. Vatandaşlarımız bu şekilde yapılandırılan prim borçlarımızı gerekirse peşin veya taksitle ödeyebilirler. Peşin ödemelerde bir artı indirim daha söz konusu olacak. İlk taksit ve peşin ödeme süresi bu yılın sonuna kadardır. Yılın son günü hafta sonuna denk geldiği için 2 Ocak 2017’e kadar peşin ödeyenlere ayrıca enflasyon oranında uyguladığımız güncellemelerin sadece yarısını ödeyerek borçlarından kurtulma şansları olacak. Bu daha önceki son iki prim yapılandırmalarında olmayan yeni bir uygulamadır. Vadeli ödemek isteyen işveren ve esnafımız da bu şekilde ödeyebilirler. Enflasyon ile güncellediğimiz asıl artı enflasyon tutarını 36 aya kadar belirledikleri taksitlere göre ödeyebilirler. 18 ay iki ayda bir ödeme seçeneği var. Bir yıl ödemek isterlerse 6 taksit seçebilirler.“

İdari Para Cezalarında da ekstradan bir indirimin söz konusu olduğunu ifade eden Açıkgöz, idari para cezalarını yapılandıran işverenler bu cezaların sadece yarısını ödeyeceklerini belirtti.  Açıkgöz ayrıca “Eğer bunları peşin öderlerse enflasyon farkının yarısını ödedikleri için ikinci bir indirime kavuşmuş olacaklar. Bu Yapılandırmanın getirdiği en önemli yeniliktir” hatırlatmasında bulundu.

Genel Müdür Ahmet Açıkgöz, GSS primi borçları için ise şu açıklamalarda bulundu:

“Bütün vatandaşlarımıza ben şunu hatırlatmak istiyorum. Çalışmadığınız yani herhangi bir sigortalı koluna tabi olmadan boşta geçirdiğiniz bir süre varsa sizin adınıza GSS borcu çıkmış olabilir. Vatandaşlar e-devlet üzerinden borçlarını öğrenebilirler. Gelir testine gidilmediği için adlarına prim borcu çıkanlar 4 ay içerisinde gelir testine müracaat ederlerse sanki zamanında gelir testine müracaat etmişler gibi adlarına çıkan bütün borçlardan kurtulmuş olacaklar. GSS prim borçlarımız olanlar da prim borçlarını yapılandırabilirler. Sadece borç asıllarını peşin ödeyebilirler ya da hiçbir vade farkı ve gecikme faizi uygulanmaksızın borçlarını 12 takside bölerek ödeyebilirler. Bu da onlara getirilmiş özel bir uygulama. Bu da ilk kez uygulanıyor. O yüzden bütün vatandaşlarımız bu yapılandırmadan faydalansın.”

“30 Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait olan GSS prim borçları, ister daha önce yapılandırmış olsun veya olmasın. Bütün bu haklarımız bu borçlularımıza da sağlanmış durumda” diyen Açıkgöz, gelir tespiti müracaat süresinin bu yılın sonuna kadar onlara da tanındığını vurguladı.

Genel Müdür Açıkgöz yapılandırmanın süresine ilişkin, “GSS dışındaki yani işverenlerinizin, esnafımızın, çiftçimizin borçlarını yapılandırma başvurusunun son günü 31 Ekim 2016 tarihidir. 31 Ekim gününe kadar borçlularımız gelip borçlarını yapılandıracaklar. Özellikle işverenlerimiz e-sigorta üzerinden bizim onlara verdiğimiz şifrelerimiz var. Oralardan da müracaat edebiliyorlar. İl Müdürlüklerimize gelerek yapılandırma başvurusunda bulunabilir ya da posta yoluyla başvurabilirler. Ancak bunu son güne bırakmasınlar. Çünkü gerçekten il müdürlüklerimizde aşırı bir yığılma oluyor. Hem vatandaşlarımız bundan mağdur oluyor, hem de Kurum işlemleri yavaşlıyor”. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim