• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Genel Sağlık Sigortası (GSS)’de en tehlikeli değişiklik

Genel Sağlık Sigortası (GSS)’de en tehlikeli değişiklik
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanununda yapılan bir değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na “hangi hastalıkların sigorta kapsamında ...

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanununda yapılan bir değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na “hangi hastalıkların sigorta kapsamında olacağına karar verme” yetkisi verildi. Yetki, milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılacak zammı içeren 6262 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un içine eklendi.

Kanun’un 7’nci maddesine eklenen “d” bendine, “Kurumca finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin kapsamı dışında bırakılan sağlık hizmetleri” ifadesi eklendi. Yani artık SGK’nın her türlü sağlık hizmeti “ödeme kapsamı”ndan çıkarma yetkisi bulunuyor.

Bu durumda vatandaş GSS için prim ödediği halde tedavisi, SGK finansmanı dışında bırakılmışsa, cebinden para ödemek zorunda kalacak. SGK’nın bu yetkisini nasıl kullanacağı henüz netlik kazanmamış olsa da kurumun bir kararıyla yüzbinlerce vatandaş sağlık hakkından mahrum kalabilecek.

ÖZTÜRK: EN TEHLİKELİ MADDE

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk, söz konusu değişikliğe “Bu GSS’nin en tehlikeli maddesidir” diyerek tepki gösterdi.

Öztürk, “Bu hükme göre SGK ‘ben kalp hastalıklarının tedavisini ödemiyorum’ derse bunu yapabilir çünkü artık yasal dayanağı var” diye uyardı. Bu yetkisinin vatandaşlara büyük zarar vereceğine dikkat çeken Öztürk, “Muhtemelen hemen ciddi hastalıklardan başlamazlar ama mesela ‘ruh hastalıklarını ödemiyorum’ diyebilir. Bugün özel sigortalar ödemiyor. Ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları ödemeyebilir. Kansız ameliyat denilen bir tedavi yöntemi var, bu da yine kapsamdan çıkartılabilir. Bu GSS’nin en tehlikeli maddesidir. Kötüye kullanılabilecek ve vatandaşın canını çok yakacak bir madde. Muhtemelen, ya daha fazla para istenecek ya da vatandaşın tamamen kendi cebinden ödemesi istenecek” dedi. SGK’nın yetkisini nasıl kullanacağının henüz belli olmadığını belirten Öztürk, ancak bundan sonra SGK’nın bu tarz kararları için yasal dayanağa sahip olduğuna vurgu yaptı. Öztürk, “Yani GSS’li olmak kimseyi rahat ettirmesin. Ya daha fazla para verecek vatandaş ya da bir takım hizmetleri alamayacak” diye konuştu.

GSS YOKSA HASTANE YOK

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası birçok başka sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Yeşil kart sahipleri ve SGK’da kaydı olmayanlar, 31 Ocak gününe kadar GSS’ye başvurarak 13 kurumdan yapılacak gelir testine girecek. Bu gelir sorgulaması sonucunda, hane geliri aylık 295 TL’den yüksek olan herkes kademeli olarak prim ödemek zorunda kalacak. Bu durumda, yevmiyeli işçiler, ev işçisi kadınlar, yarı zamanlı çalışanlar, ücretli öğretmenler, 25 yaşını dolduran işsiz gençler ve sosyal güvencelerden yoksun birçok kesim, sağlık hizmetinden yararlanabilmek için para ödeyecek, ödeyemezse sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. “Hükümet, herkesin doğumdan ölüme kadar sağlık sigortasının olduğunu söylemişti, ancak görüyoruz ki primini ödeyemeyen insanlar sağlık hakkından yararlanamayacak” diyen Dr. Osman Öztürk, GSS ile, sağlığın sosyal bir hak olmaktan tamamen çıkartıldığını belirtti.

VAKIFLAR MUTFAĞA KADAR GİRECEK

SGK’nın “gelir sorgulaması” sistemini de eleştiren Öztürk, “Bir gelir testi yapılacak. Ancak buna gelir testi demek doğru olmaz. Çünkü burada eve gelen gelire değil harcamanıza bakılacak. SGK’dan gelen denetmenler her türlü harcamanızı kontrol edecek. Ev eşyalarınız incelenecek, mutfağınıza kadar girecekler. Faturalarınıza bakacaklar. Eğer yoksulsanız devlet ödeyecek ama bunu da kanıtlamanız gerek ” diye konuştu.

GSS’yle herkesin eşit sağlık hizmeti alamayacağına da vurgu yapan Öztürk, “Primi devlet tarafından karşılanan, yoksullar ve 65 yaşını doldurmuş muhtaç güçsüz ve kimsesiz, üniversite ve istisnai yerlere gidemeyecekler” dedi. Öztürk, Hükümetin, primini ödediğini, aşağıda sigortalı olarak tarif ettiğine dikkat çekti.

GSS: SÜREKLİ PARA YUTAN BİR MAKİNA

Öte yandan GSS sistemine kayıt olarak, bildirilen primleri ödemek yeterli olmayacak. Vatandaş bütün primlerini düzenli ödese de prim dışında da katkı, katılım payları ve reçete başına para ödemekten kurtulamayacak. TT: Merkez Konsey Üyesi Öztürk, maaşlardan ilaç farkı kesintilerinin devam edeceğine de dikkat çekti. Bu durumun hastalar tarafından çok bilinmediğini kaydeden Öztürk, Sadece pirim ödemeyeceğiz. Zaten bir katılım payı vardı. Bu devam edecek. Yine ilaç farklarını da vatandaş ödemek zorunda. Örneğin doktor size 5 TL olan bir ilaç yazdı. Bunu eczanede bulamadınız. Eczane size 10 liralık ilaç verdiyse aradaki farkı ödeyeceksiniz.”

Hükümetin, Aile Hekimliği uygulamasından para kazanmak için getirdiği son düzenlemeye de değinen Öztürk, hastaların, aile hekimliği de dahil diğer sağlık kuruluşlarında yazılan reçetelerde, reçete başına 3TL, 3 kalem ilaçtan sonra da ilaç başına 1 TL ödemek zorunda olduğunu ifade etti. Öztürk, “Biz buna GSS-Matik diyoruz. Sistem sürekli para yutan bir makineye dönüştü çünkü” dedi.

GSS’Lİ OLMAK İSTEMİYORUM DEMEK YOK

Kimsenin “GSS’ye girmiyorum” deme hakkının olmadığını da kaydeden Öztürk, “Sağlık ihtiyacım olduğunda paramla karşılarım demek yok. Borçlanıyorsun. Zaten gelir testi yaptırmayanlar, aylık geliri 1773 TL’den daha yüksek kabul edilerek ayda 212 TL prim ödemek zorunda kalacak. Ödemezse de sağlık hizmeti alamayacak. Ayrıca Hastaneye gittiğinde bu birikmiş olarak karşısına çıkartılacak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILANA KÖTÜ HABER

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi rakamlarına göre Türkiye’de 10 milyon 400 bin kişi kayıt dışı çalışıyor, yani çalıştıkları halde sigoraları yapılmıyor. 200-300 müfettişi bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediği için bu milyonlarca kişi de patronların yapmadıklarını yaparak GSS primi ödemek zorunda kalacak.

GSS kapsamına giren kayıt dışı işçilere değinen Öztürk, bu noktada kayıt dışı çalışanlar için bir karışılık çıkacağını söyledi. “Sigortası ödenmediği için kayıt dışı gözüken bu işçilerden, SGK gelir testi yapmasını isteyecek. Kayıt dışı çalışsalar da evlerine belli miktarda gelir girdiği için mecburen primlerini kendileri ödeyecekler” dedi.

MÜCADELE ESAS ŞİMDİ BAŞLIYOR

“Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası tartışması ve mücadelesi aslında yeni başlıyor” diyen Öztürk, önceki yıllarda da GSS eylemleri yaptıklarını belirterek, “Vatandaşlarımız, uygulama başına gelmediği için ön uyarılarımızı çok dikkate almadı. Ancak şimdi, milyonlarca insan sağlık hakkından yoksun olacak, hastaneye gittiğinde sağlık hizmeti alabilmek için milyarlar vermek zorunda kalacak” dedi. Öztürk, TTB, diğer sağlık örgütleri ve emekten yana bütün siyasi parti, oluşum ve hareketlerin GSS’ye karşı mücadeleye devam edeceğini ifade etti.

www.evrensel.net

Bu haber toplam 11152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim