• BIST 9808.46
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Gereksiz sevkler mercek altına alındı

Gereksiz sevkler mercek altına alındı
Şencan, illere gönderdiği genelge ile acil servislerden başka bir hastaneye yapılan son 20 sevk ile ilgili ayrıntılı bilgi istedi.

Sağlık Bakanlığı hekimler tarafından il içi veya dışına yapılan sevkleri mercek altına alıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, son zamanlarda Bakanlığa gereksiz sevkler yapıldığı, bu sevklerin hem hastaları mağdur ettiği hem de merkez hastanelerde gereksiz yoğunluğa sebep olduğu bilgisinin geldiğini kaydetti. Şencan, illere gönderdiği genelge ile acil servislerden başka bir hastaneye yapılan son 20 sevk ile ilgili ayrıntılı bilgi istedi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Hasta Sevkleri konulu bir genelge yayınladı. Acil sağlık hizmetlerinin kaliteli, hızlı ve etkili bir şekilde sunulabilmesi ve oluşabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için gereksiz sevklerin önlenmesinin önemine dikkat çekti. Gereksiz sevklerin önüne geçmek için her hastane başhekimliğinin kendi bünyesinde 'sevk denetleme ve kontrol' birimi kurması 15 günde veya ayda bir toplanarak sevkleri değerlendirmesi, endikasyon harici gereksiz sevk yapan hekimlerin uyarılması ve gereksiz sevklere müsamaha gösteren başhekimlerin sorumlu olacağı yönünde verilen talimatı hatırlattı.

Şencan, üçüncü basamak sağlık tesislerine diğer illerden ve il içinden gerekli koordinasyon sağlanmadan ve uygun şartlar oluşturulmadan uygunsuz olarak yapılan sevklerin önüne geçilebilmesi ve acil vakayı kabul etmeyen sağlık tesisleri için illerde Sevk Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu oluşturulduğunu anımsattı. "Komisyonun il dışına ve il içinde yapılan sevkler ile acil vakayı kabul etmeyen ve ambulansta bekleten sağlık tesislerini değerlendirmesi ve endikasyon dışı yapılan uygunsuz ve gereksiz sevkler ile endikasyonu olduğu halde kabul edilmeyen vakaları tespit etmesi, sebeplerini sorgulaması ve çözüme kavuşturması amaçlanmıştır." dedi.

Şencan, bununla birlikte son zamanlarda endikasyon dışı ve koordinasyon sağlanmadan gereksiz sevkler yapıldığı, bu durumun hasta mağduriyetlerine yol açtığı ve merkez hastanelerde gereksiz yoğunluğa sebebiyet verildiği bilgisinin Bakanlığa ulaştığını ifade etti. Bu nedenle sevk nedenleri ve gereksiz sevklerin önlenmesi konusunda yapılacak çalışma kapsamında; valiliklerden illerinde bulunan A, B ve C grubu hastanelerin acil servisinden başka bir hastaneye (il içi veya il dışı) yapılan son 20 sevkin bilgilerinin Bakanlığı ulaştırılmasını istedi.

Bu kapsamda sevk edilen hastanın adı soyadı, sevk eden hastane, sevk edildiği hastane, sevk tarihi, sevk tanısı, sevkin gerekçesi (uzman hekim eksikliği, tıbbi cihaz, ventilatör eksikliği, yoğun bakım doluluğu gibi), hastane sevk komisyonunun görüşü, il bünyesinde oluşturulan Sevk Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu tarafından değerlendirilip değerlendirilmediği bilgileri bildirilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim