• BIST 9898.75
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Gizemli Baharatlar

Gizemli Baharatlar
Birbirinden farklı yüzlerce renk, koku ve tat... Yemeklerimize lezzet katan çeşit çeşit baharat yaşantımıza sağlık da getiriyor.

Zencefil
Anavatanı Güney Asya olan bu otsu bitki, nemli ve sulak yerlerde yetişiyor. Yaprakları tarçın kokulu ve sarı renkte çiçekleri var. Ülkemizde seralarda yetiştirilen zencefilin kökü, hem taze olarak hem de kurutulup öğütülerek baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.

Defne
Yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç olan defne, ülkemizde doğal olarak yetişiyor. Yapraklarında hoş kokulu ve uçucu bir yağ var. Özellikle et ve balık yemeklerinde, bolonez soslarda kullanılıyor. Antioksidan etkilere sahip bu bitkiyi kullanırken ölçüyü kaçırmamak gerek çünkü bir iki yapraktan fazlası yemeğe acı bir tat veriyor. Ayrıca defne yaprağını soslarda kullanmanın püf noktası, yaprağı sos pişmeye yakınken eklemek.

Kırmızı Pul Biber
Ülkemizin güneydoğu illerinde yetişen kırmızıbiber, taş değirmenlerde kalın bir şekilde öğütülerek pul hale getiriliyor. Kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkileri var. Ülkemizde yılda yaklaşık 10 ton tüketilen kırmızı pul biber, yemeklerimizin vazgeçilmez geleneksel tatlarından biri.

Kimyon
Maydonozgiller familyasından olan kimyonun sarımsı esmer renkli tohumları öğütülerek baharat olarak kullanılıyor. İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri var. Özellikle kıymayla yapılan yemeklerde tercih ettiğimiz kimyon, tavuk yemeklerine de ilginç bir tat veriyor.

Hardal
Türkiye'de baharat olarak pek kullanılmayan hardal bitkisi, ülkemizde daha çok sos haliyle tanınıyor. Sarı çiçekli, otsu bir bitki olan hardalın tohumları baharat olarak kullanılıyor. Keskin ve geniz yakıcı bir tadı var. İyi bir iştah açıcı olan bu gizemli baharat, özellikle et ve balık yemeklerinde kullanılıyor. Ayrıca köri karışımlarının ana maddelerinden biri.

Tarçın
Defnegiller familyasından olan tarçın bitkisi, aslında yaprak dökmeyen, hoş kokulu bir ağaç. Kabukları baharat yapımında kullanılıyor. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biri olan tarçının iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkilerinin dışında, kan dolaşımını geliştirip hızlandırıcı etkileri de var. Özellikle sütlü tatlılarda, kahve, çikolata ve meyve soslarında kullanılıyor.

Karanfil
Karanfil baharatı, anavatanı Endonezya olan karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde ediliyor. Yüzyıllardır tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılan karanfilin acımsı ve ekşi bir tadı var. Hint yemeklerinde çok sık kullanılıyor. Avrupa'da ise turşu ve reçellere çeşni olarak katılıyor. Anti mikrobik bir etkiye sahip olan karanfil, güzel kokusu nedeniyle yemeklerden sonra ağza ferahlık vermekte de kullanılıyor.

Vanilya
Tropikal bir bitki olan vanilyanın anavatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiler. Baharat olarak kullanılan meyveleri, henüz yeşilken toplanıyor, suda haşlanıp kurutuluyor. Çok özel bir kokuya sahip olan bu baharatın aslında acı bir tadı var. Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkileri olduğu biliniyor. Pasta, çikolata, dondurma, kahve gibi birçok ürüne tat katmak için kullanılıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7026 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim