• BIST 8906.5
  • Altın 2239.313
  • Dolar 32.3406
  • Euro 35.1207
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Görme engelliler için konuşan ilaç

Görme engelliler için konuşan ilaç
Görme engellilerin doğru ilacı uygun dozda kullanma sorununa yönelik İzmir'de başlatılan 'Engelsiz İlaç Projesi' il genelindeki 420 engellinin hayatını kolaylaştırdı.

FURKAN ÖZKARA

Örnek projenin tüm Türkiye'ye yayılması amacıyla ilaçların kabartmalı kutu ve kabartmalı etiketle üretimi için kampanya başlatıldı. Türkiye'de eczane raflarındaki yaklaşık 7 bin ilaç türünden sadece 30'u görme engellilerin kullanımına uygun. Bu durum kendileri ve çocukları için ilaca ihtiyaç duyduklarında görme engellilerin hayatını bir hayli zorlaştırıyor. İlacı, kullanma talimatını ve son kullanma tarihini okuyamayan engellilerin yaşadığı sıkıntıya çözüm için 3 yıl önce İzmir'de başlatılan 'Engelsiz İlaç Projesi' gönüllü eczacıların katılımıyla ildeki 100 aşkın eczaneye yayıldı.

Sesli ilaç kutuları

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), EDAK Ecza Kooperatifi, İzmir Kent Konseyi, Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen projede, Braille Alfabesi basılan etiket cihazı yardımıyla eczacılar ilaçların kullanım talimatına ilişkin bilgileri ilaca yapıştırıyor. Bu alfabeyi okuyamayanlar için de sesli ilaç kutuları devreye giriyor. ÇEKOOP Başkanı Şule İlkkurşunlu, porojeye ilişkin şunları söyledi; "Eczacılar, kabartma yazı bilen engelliler için ilaç kutusunu etiketleyerek, ilacın kullanım şeklini, içeriğini ve son kullanım tarihini belirtiyor. Hasta bu sayede ilacını doğru ve sağlıklı olarak kullanabiliyor. Kabartma yazı bilmeyenler için ise konuşan sesli kutularla hastalara yardımcı oluyoruz. İlaçların yan etkileri de dahil olmak üzere önemli kullanım talimatları eczacı tarafından kutuya okunarak kayıt altına alınıyor."

'Engel kalktı'

Görme engellilerin projeyle ilaca güvenilir bir şekilde eriştiklerini belirten Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Avukat Ufuk Özen de, "Aslında sağlık hizmeti dahil her hizmeti engellilere erişilebilir kılmak devletin görevi. Daha önceden eşim ve ben, görme engelli olduğumuz için çocuğumun ilaçlarını ayırt etmekte zorlanıyorduk. Kendimize özgü yöntemlerle bu işi idare etsek de asıl çözümün bu olmadığının farkındaydık. Bu projenin insanların hayatına dokunarak yaşamlarını kolaylaştırdığına inanıyoruz" diye konuştu.

Ferhat Dönmez de projeden memnun: "Eskiden doktorlar ilaç kutularının şekillerini tarif ederek ilaçları ayırt etmemde yardımcı olurlardı. Şimdi buna gerek kalmadan sesli ilaç kutusu sayesinde ilaçlarımı karışıklık yaşamadan kullanıyorum."

54 bin destek

Change.org adlı internet sitesinde yaklaşık 1 ay kadar önce "Sağlığa Engel Olma!" başlığıyla görme engellilerin ilaç kullanımında yaşadığı sıkıntıya ilişkin bir imza kampanyası başlattı. İlaçların üretiminde kabartmalı kutu ve kabartmalı etiket yöntemlerini zorunlu kılan yasa değişikliği önerilen kampanyaya 54 bin kişi destek verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4191 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim