• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Görme engelliye ilaç kolaylığı!

Görme engelliye ilaç kolaylığı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen "Görme Engelliler için Engelsiz İlaç" projesiyle görme engelliler, ihtiyaç duydukları ilaçları doğru ve sağlıklı şekilde kullanabilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen "Görme Engelliler için Engelsiz İlaç" projesiyle görme engelliler, ihtiyaç duydukları ilaçları doğru ve sağlıklı şekilde kullanabilecek.

İzmir Kent Konseyi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen "Görme Engelliler için Engelsiz İlaç" projesi, tarihi İzmir Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, her zaman "ilklerin kenti" olarak adlandırdıkları İzmir'in, Türkiye'de bir ilki daha hayata geçirdiğini belirtti.

Büyükşehir belediyesi olarak her türlü hizmet ve projede, insan odaklı, engelli odaklı hareket ettiklerini ve bunun sonucunda 2005 yılında "Engelli Dostu Kent" ilan edildiklerini ifade eden Kocaoğlu, engellilere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Göreve geldikleri günden bu yana, otobüs filosunda başlangıçta bedensel engellilerin kullanımına uygun 12 asansörlü araç bulunurken, bugün seferdeki belediye otobüslerinin yüzde 85'inin alçak tabanlı ve asansörlü araçlardan oluştuğunu, otobüslerin ulaşamadığı noktalara özel araçlar tahsis ettiklerini dile getiren Kocaoğlu, bu çerçevede yaya üst geçitlerini asansörlü halde dizayn ettiklerini ve kentte görme engelliler için işaretleme çalışmaları yapıldığını söyledi.

Kocaoğlu, büyükşehir belediye meclisi olarak 2012'yi "engelli yılı" ilan ettiklerini ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan sayısal kent rehberiyle kentin hangi noktasında ne tür engelli vatandaşın yaşadığının, bu insanların nereye nasıl ulaşacaklarının belirlendiğini belirterek, bu rehberin afet durumlarında bu insanlara ulaşmada da kolaylık sağlayacağını ifade etti.

KENTTE 120 ECZANE PROJEYE KATILDI

Kocaoğlu, hayata geçirilen yeni proje ile görme engellilerin ilaç kullanımında yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getirerek,"Görme engelli vatandaşlarımız, yanlış ilaçları yanlış zamanda kullanabiliyorlar. Proje, hem ilaç kutularına görme engelli lisanıyla yazılan etiketler hem de sesli kutuyla hangi ilacı kaç tane ne zaman kullanacağını hatırlatan tariflerle alarak ilaçlarını düzenli bir şekilde hata yapmadan kullanmalarını sağlayan bir proje" diye konuştu.

Projenin başlangıçta kent rehberine göre görme engellilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki 120 eczanenin katılımıyla yürütüleceğini ve bu eczanelerin tamamına Braille alfabesiyle etiket yazabilen makine ile bu alfabeyi okuyamayan vatandaşlara dağıtılmak üzere toplam bin "sesli ilaç kutusu" verildiğini kaydeden Kocaoğlu, hem eczane sayısının hem de dağıtılan makine ve kutu sayısının süreç içinde ihtiyaca paralel artabileceğini söyledi.

Kocaoğlu, yapılan hizmetin diğer yatırımların yanında çok küçük maliyet oluşturmasına karşın çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu tür çalışmalar, belediyenin insan odaklı çalışmasının bir sonucu. Elbette buraya yapılan yatırımın diğer yatırımlara göre miktarı çok düşük ama ulaştığı hedef yönünden son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Projenin ülke geneli için örnek teşkil ettiğini de belirten Kocaoğlu, "Kesinlikle çok kısa sürede, hem Sağlık Bakanlığının hem sağlık kurumlarının bu projeyle ilgileneceğine ve ülke geneline yayılacağına inanıyorum" dedi.

GÖRME ENGELLİLER UMUTLU

Çağdaş Görme Engelliler Derneği Başkanı Ufuk Özen ise bir görme engelli olarak, kendi başına doğru ilaç kullanma konusunun ne kadar önemli bir zorluk olduğunu bildiğini vurguladı.

Sivil toplum örgütlerinde aktif bir görme engelli olarak, yaşamında bugüne kadar birçok projede yer aldığını ancak hiçbirin bu kadar görme engellilerin yaşamına doğrudan etki eden bir proje olmadığını dile getiren Özen, "Ben bu projenin burada kalmayacağını ve ülke geneline yayılacağına inanıyorum" dedi.

İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, EDAK Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak, ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Şule Kurşunlu ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun'un da katıldığı toplantıda, daha sonra proje uygulaması canlandırıldı.

Projeye gönüllü olarak katılan eczacılar, kendilerine başvuran görme engelli hastalara ilaçlarını, Barille alfabesini bilmeleri halinde, ilacın adı, dozaj, son kullanma tarihi gibi bilgileri kendilerine dağıtılan özel cihazlarla hazırlayacakları etiketler yapıştırarak, Braille alfabesini bilmemesi halinde ise ilaçları bu kez, aynı anda 10 kayıt yapabilen "sesli ilaç kutusuna" gereli bilgileri okuyarak teslim edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2245 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim