• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Görmeyenlere Umut Işığı

Görmeyenlere Umut Işığı
Bilim insanları ilk kez organ nakline gerek duymadan sentetik kornea geliştirerek hastanın gözüne yerleştirdiler.

10 hasta yeniden görme yetisinin kazanırken çalışma 1.5 milyon insan için umut ışığı oldu. İsveç'te önemli görme kaybı yaşayan on hastaya nakledilen laboratuvar üretimi kornea tabakaları, hastaların görme yeteneğinde önemli ilerleme sağladı.

İki yıl içerisinde, korneanın tüm işlevlerini yerine getirebilecek duruma dönüştüğü görüldü. Yarım saat süren operasyonlarda 10 hastanın gözlerindeki hastalıklı doku alındı ve yapay kornea nakli yapıldı. Ardından gelen iki yıl boyunca, hastalarda nakledilen korneaların göze ne derecede uyum sağladığı incelendi.

4 KAT UZAĞI GÖRMEK MÜMKÜN

6 Hastada görme yeteneği, 20/400'den 20/100'e yükseldi. Bu da hastaların, ameliyat öncesinden dört kat uzağını görebildikleri anlamına geliyor. Yapay kornea nakli yapılan 10 hastanın tümü de görme yeteneğine yeniden kavuştular. Ancak bazı hastaların kontak lensle destek alması gerekti. Hastaların nakledilen dokuyla ilgili herhangi bir uyumsuzluk ya da ret sorunu da yaşamadıkla kaydedildi. Tamamen sentetik kolajenden üretilen kornea ile gerçekleştirilen nakillerin, insandan insana yapılan kornea naklinin yerini alması olasılığı, böylece büyük ölçüde arttı. Ottowa Üniversitesi'nden Doktor May Griffith, hastaların artık normal insanlar gibi görebildiğini söylerken zamanla gözlerini kırpabileceklerini ve ağlayabileceklerini kaydetti. Prof. Griffith, "Bizim amacımız yapay korneaların insanda ne derece güvenli bir şekilde kullanılabileceğini denemekti. Hastaların görme yeteneğindeki ilerleme, bizlere bir ödül oldu" dedi. Sentetik kornea operasyonlarında donörden alınan nakil ameliyatlarına oranla mikrop kapma riski de daha az oluyor. Araştırmacılar dünyada her yıl 1.5 milyon insanın kornea nakli olamadığı için kör olduğunu belrtiyor.

İNSAN DNA’SI KİLİT NOKTA

Kornea zedelenmeleri, dünya çapında en büyük görme kaybı nedenlerinden ikincisiİnsanın görme yeteneği tamamen korneaya bağlı. Gözbebeğini ve gözün ön kısmını kaplayan ve kolajenden oluşan bu şeffaf tabaka, görüntüyü retina üzerinde odaklaştırlacak şekilde ışığın kırılmasını sağlıyor. Kornea, dünya çapında büyük darlık çekilen dokulardan biri. "Biyosentetik" kornea ise, hastanın korneası olabildiğince taklit edilerek ve insan kolajeninden üretiliyor. Yapay korneayı üreten Fibrogen firması, 'hastaya özel' korneayı üretmek için maya ve insanın DNA dizininden yararlandı. 'Hastaya özel' yapay kornea, gözdeki sinirleri ve hücreleri yeniden canlandırarak sonuç veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2657 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim