• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Göz sağlığı ihmale gelmez

Göz sağlığı ihmale gelmez
Uzmanlar, göz hastalıklarının geç fark edilmesinin kalıcı sorunlara neden olduğunu açıklayarak yılda bir kez muayenenin önemini vurguladı.

Göz hastalıklarının son evrede fark edilmesi halinde geri dönüşümü olmayan sorunlara yol açtığını söyleyen uzmanlar senede bir kez muayeneyle göz sağlığının korunabileceğini açıkladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Süleyman Kaynak, katarakt ve yaşa bağlı sarı leke hastalığı gibi pek çok göz hastalığının

40 yaşından sonra görülmesinin sıklaştığını, herkesin yılda 1 kez hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Kaynak’a göre göz muayenesi sadece ileri yaşlarda değil bebeklikte de ihmal edilmemeli.

BEBEKLİKTE ERKEN TEŞHİS
Kaynak, doğumdan itibaren göz kontrollerinin çok önemli olduğunu, bebeği muayene eden hekimlerin özellikle göze dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Bebeklerde göz kayması ve göz bebeğinde beyaz görüntünün ciddi hastalık belirtisi olabileceğine dikkati çeken Prof. Kaynak, bu belirtilerin şaşılık veya göz içi tümöre işaret edebileceğini söyledi. Özellikle 2-3 yaş arası göz muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Kaynak, çocukların az gördüklerini fark edemediklerini, bu nedenle hekimlere danışılması gerektiğini anlattı. Yaş ilerledikçe göz tansiyonu, sarı leke hastalığı, katarakt gibi hastalıkların artığını söyleyen Süleyman Kaynak, şunları kaydetti: ‘’80 yaş üzerinde yaşa bağlı sarı leke hastalığı riski yüzde 35’tir. Her 3 kişiden 1’inde tek taraflı ya da çift taraflı sarı leke görülür. Katarakt sıklığı da 65 yaş üzerinde oldukça sıktır. Bazı toplumlarda 80 yaş üzerinde yüzde 60’lara varan oranlarda az veya çok katarakt hastalığından bahsedilir. 40 yaştan sonraki yaş gruplarında yıllık muayene yapılmasının büyük faydası olacağına inanıyoruz.’’

TOZ VE KLİMA EN BÜYÜK DÜŞMAN
Günlük hayatta göz hastalıkları riskini azaltmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken kurallar bulunduğuna işaret eden Süleyman Kaynak, kalorifer, klimanın nemi azalttığını ve göz kurumasına neden olduğunu anlattı. Prof. Dr. Kaynak, tozun da göz sağlığını tehdit eden bir etken olduğunu söyledi. Kaynak, Makyaj malzemelerinin göz içine kaçırılmaması ve en iyi şekilde temizlenmesi gerekiyor’’ dedi.

Görme bozukluğu karneyi etkiliyor
Dünya Göz Ataköy Hastanesi’nden Prof. Dr. Kemal Dikici, yaklaşık 15 milyon öğrencinin karne alarak 2 haftalık yarıyıl tatiline girmeye hazırlandığı şu günlerde anne babalara uyarıda bulunarak, ‘’Eğer çocuğunuz derslerinde istenilen başarıyı gösteremiyorsa nedeni göz bozukluğu olabilir’’ dedi. Prof. Dr. Dikici, Türkiye’de her 3 çocuktan birinin uzak veya yakını görme sorunu olduğunu ifade ederek, göz bozukluğunun, çocukların derslerdeki başarı durumunu olumsuz etkilediğini söyledi. Dikici, ‘’ Çocuğunuzu, karnesinde zayıf notlar varsa ve daha önce göz muayenesi olmadıysa, ailede de görme problemleri bulunuyorsa yarıyıl tatilinde mutlaka bir göz uzmanına götürün” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3292 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim