• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Güneşli havalarda güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkmayın

Güneşli havalarda güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkmayın
Opr. Dr. Can Kaya, güneşli havalarda sokağa güneş gözlüğü ve şapka ile çıkılması uyarısında bulunarak, gözün zararlı güneş ışınlarından mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar verdiğini kaydeden Dr. Kaya, kullanılacak gözlük camının renginin koyu olmasının UV filtreleme kapasitesi ile ilişkili olmadığını belirti. Dr. Kaya, "Güneş gözlükleri, renginin koyu olmasından değil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneş ışınlarından korur. Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camların da uygun şekilde üretilmiş ve etiketlendirilmiş olmadığı sürece güneş koruyuculuğu yoktur.

Çocuklarda ve katarakt ameliyatı olanlarda yeniden göz hastalığı oluşmaması için güneş ışınlarını iyi süzen kaliteli gözlük takmaları tavsiye olunur. Güneşli havada ışık yoğunluğu, iyi görmemiz için gerekli olan ışık miktarından 5 kat daha fazla. Hele ışık kum gibi yansıtıcı bir yüzeye vurursa, bu yoğunluk 10 hatta 15 kat daha fazla olabilir. Bu aşırı ışıktan en çok etkilenen, gözlerimizdir. Aşırı ışık karşısında insanın ilk içgüdüsel tepkisi, gözlerini kısarak, mümkün olduğu kadar az ışığın içeri

girmesini sağlamak olur. Ama bu tabii savunma, güneşin zararlarını ve verdiği rahatsızlıkları önlemek için her zaman yeterli olmayabilir. Fazla ışıktan gözler kızarır, şişer ve iltihaplanmalara yol açabilir. Gözleri korumanın en kolay, basit yolu güneş gözlüğü takmaktır" dedi.

"Güneş gözlüğü, sağlık malzemesi olarak kullanılmalı" diyen Dr. Kaya, güneş gözlüğü seçiminde göz doktorunun tavsiyesi gerektirmediğini ifade ederek, "Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş erken değil. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalmaları halinde, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı. Güneş gözlüğü herhangi bir gözlükçüden alınabilir. Fotokromatik polaroid (ışığın kuvvetine göre renk değiştiren) camlar ve duman renkli camlar en iyisidir. Ama gözlük camlarınızın kaliteli

olmasına özellikle dikkat edin. Ucuz gözlüklere rağbet etmeyin. Zira söz konusu olan gözünüzün sağlığıdır. Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekiyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3944 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim