• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Gümüş Dolgu Olarak Bilinen Amalgam Dolgularda Cıva Tehlikesi

Gümüş Dolgu Olarak Bilinen Amalgam Dolgularda Cıva Tehlikesi
Avrupa Birliğinin (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içerdiği öne sürülen amalgam dolguların kullanımını yasaklamasının ardından,...

Avrupa Birliğinin (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içerdiği öne sürülen amalgam dolguların kullanımını yasaklamasının ardından, Dr. Kerem Korkut, vücutta biriken cıvanın insan sağlığına etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Korkut, "Bilimsel kanıtlar, kronik cıva zehirlenmesinin; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir. Bu nedenle cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir" dedi.

Tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metal olan cıva, çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksini olarak tanımlanıyor. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkilediği kanıtlanan cıvanın; gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olduğu da biliniyor. Solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olan cıvanın, etkilenim sürmesi durumunda süreç ölümle dahi sonuçlanabiliyor.

Avrupa Birliği de, bu konuda oldukça önemli bir adım attı. AB üyesi ülkelerde, cıva içerdiği ileri sürülen amalgam diş dolgularının kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.

İEÜ Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi hekimi Dr. Kerem Korkut da, cıvanın insan sağlığına olan zararlarından bahsetti. Korkut, "Bilimsel kanıtlar, kronik cıva toksisitesinin sağlığa pek çok farklı zararı olabileceğini; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir. Bu nedenle, cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir" dedi.

Dip balıklarına dikkat

Cıva düzeylerinin ölçülmesi gerektiğinin altını çizen Korkut, "Farklı organ ve dokularımızın farklı miktarda cıva bağlama özelliği bulunduğu bilinen bir durumdur. Bu kanıtlar çerçevesinde, cıva düzeylerinin ölçülmesinde, farklı dokulardaki cıva seviyelerinin birlikte analizinin en doğru yöntemdir. Biz de hastalarımızın farklı dokularını eş zamanlı olarak test ederek cıva toksisitesi üzerine öneriler yapıyoruz. Bu testler, cıva seviyelerini daha güvenilir bir yöntemle belirlemek ve gerekli önlemleri almak için kullanılır" ifadelerini kullandı.

Alınacak önlemlerden de bahseden Dr. Kerem Korkut, "Amalgam diş dolgularının kompozit, porselen gibi sağlıklı materyallerle değiştirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra cıva içeriği yüksek olan dip balıkları ve kabuklularının tüketiminin azaltılması ile besin desteklerinin kullanılması oldukça önemli. Bu önlemler, cıva maruziyetini azaltmaya ve vücudunuzun cıva ile ilişkili zararlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olabilir. Beslenme ve yaşam şeklini ilgilendiren fonksiyonel tıp yaklaşımında bu konuda yetkin bir doktor ve diyetisyenin iş birliği içinde hareket edilmesi önemlidir. İEÜ Medical Point Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesinde vücuttaki ağır metalleri ölçüyor, azaltılması yolunda program uyguluyoruz" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim