• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Prof. Dr. Coşkun: “Kronik Stres Altında Kalan Kanser Hastalarında Yayılımının Daha Sık Olduğu Ortaya Konuldu”

Prof. Dr. Coşkun: “Kronik Stres Altında Kalan Kanser Hastalarında Yayılımının Daha Sık Olduğu Ortaya Konuldu”
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Kronik stres altında kalan kanser hastalarında kanser yayılımının...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Kronik stres altında kalan kanser hastalarında kanser yayılımının yani metastazın daha sık olduğu ortaya konuldu" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun kronik stres altında kalan kanser hastalarında yayılımın daha sık olduğunu dile getirdi. Coşkun tarafından yapılan açıklamada "Hayatımızda stres kaçınılmaz. Fakat uzun süre strese maruz kalınması sağlık açısından ciddi sakıncalar doğuruyor. Kalp hastalıklarını ve beyindeki inme olaylarını artırdığını biliyoruz. Kanser hastalarında da hastalığın sırf ismi nedeni ile bile ciddi stres durumu oluşmakta. Kanser hastalarında kronik stresin kanserin yayılmasına yol açabileceğini biliyoruz fakat bunun mekanizması bugüne kadar saptanabilmiş değil" ifadelerine yer verildi.

Prof. Dr. Coşkun açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu konuda Xue-Yan He ve arkadaşları tarafından Amerika Birleşik Devletlerin" de 2 gün önce önemli bir çalışma yayınlandı. Cancer Cell dergisinde yayınlanan bu deneysel çalışmada kronik stres altında kalan kanser hastalarında kanser yayılımının yani metastazın daha sık olduğu ortaya konuldu. Bu çalışmada vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin, vücut dokularını metastaza daha duyarlı hale getiren yapışkan ağ benzeri yapılar oluşturduğu keşfedildi. Çalışmada araştırmacılar glukokortikoid adı verilen stres hormonlarının nötrofiller üzerinde etkili olduğunu buldular. Bu stresli nötrofiller örümcek ağı benzeri yapılar oluşturarak kanserin yayılmasını kolaylaştıran ortam oluşturuyorlar."

Kanser hastalarına uygulanan tedavi yöntemlerinin stres kaynağı olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Coşkun, "Kanser hastalarında ameliyat, uygulanan kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler ister istemez büyük stres kaynağı olmakta. Ayrıca hastalığın tekrarlama korkusu da maalesef yıllarca devam ediyor. Bu çalışmada ki yeni bilgiler, kanserin başlamadan yayılmasını durduracak yeni stratejilerin gelişmesine öncülük edebilir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 456 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim