• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

‘Rahim Ağzı Kanserinde Aşı Hayat Kurtarıyor’

‘Rahim Ağzı Kanserinde Aşı Hayat Kurtarıyor’
Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr.

Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, "Rahim ağzı kanserine karşı kullanılan aşıların farklı türleri bulunmaktadır. İkili, dörtlü ve dokuzlu aşılar olarak adlandırılan bu aşılar, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100'e yakın bir koruma sağlamaktadır" dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Rahim ağzı kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şişli, "Dünya genelinde her yıl 500 binden fazla kişi rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır. Bununla birlikte, bu kanser türü önlenebilir olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından özel bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

"Yüzde 90'ından fazlasının nedeni HPV virüsü"

Rahim ağzı kanserinin yüzde 99.7'sinin Human Papillom Virüsü (HPV) olarak bilinen bir virüs olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şişli, şu bilgileri paylaştı:

"HPV'nin 150 farklı tipi bulunmaktadır. Her 10 genç kadından biri, rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV virüsüyle enfekte olma riski taşımaktadır. Bu da demektir ki, neredeyse tüm kadınlar hayatlarının bir döneminde HPV virüsüyle karşılaşabilir."

"Aşı rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100'e yakın bir koruma sağlar"

DSÖ erkek ve kız çocukları ile yetişkin kadınlar arasında rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın önemli bir strateji olduğunu vurgulamakta olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şişli, "Rahim ağzı kanserine karşı kullanılan aşıların farklı türleri bulunmaktadır. İkili, dörtlü ve dokuzlu aşılar olarak adlandırılan bu aşılar, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100'e yakın bir koruma sağlamaktadır. Ayrıca, HPV'nin diğer tiplerine bağlı olarak gelişen genital siğillere karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

"Aşılama ve tarama programları birlikte uygulanmalıdır"

Rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın genç yaşlarda başlanması gereken bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şişli, "İdeal olarak aşılamanın cinsel aktivite öncesi dönemde gerçekleştirilmesi önerilmektedir çünkü bu dönemde henüz enfeksiyon riski en düşüktür. Aşılar HPV enfeksiyonunu önleme konusunda etkili bir şekilde çalışırken, düzenli tarama testleri (smear testi) de rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden aşılama ve tarama programlarının birlikte uygulanması, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde büyük bir adım oluşturmaktadır" dedi.

"Toplumun bilinçlendirilmesi elzemdir"

Rahim ağzı kanseriyle mücadelede toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitiminin de kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şişli, "Kadınlar arasında HPV'nin yayılmasını engellemek için sağlıklı cinsel ilişki alışkanlıkları, düzenli tarama testlerine katılım ve aşılamaya erişim gibi konuların vurgulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, erkeklerin de HPV aşısına erişimi ve aşılanması da önemli bir adımdır çünkü HPV'nin yayılmasında erkekler de rol oynamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Önleme ve bilinçlendirme çabalarıyla etkiler azaltılabilir"

Rahim ağzı kanserinin, önlenebilir ve korunabilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Şişli, "HPV'ye karşı aşılama programlarının yaygınlaştırılması, düzenli tarama testlerinin uygulanması ve toplumda bilinçlendirme çalışmalarının desteklenmesiyle bu sağlık sorunun etkili düzeyde azaltılması mümkündür. Bu önlemler kadınların hayatlarını koruma altına alırken, rahim ağzı kanseriyle mücadelede büyük bir ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim