• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Soğuk, Baharatlı Gıda Ve Kabızlık Hemoroidi Tetikliyor

Soğuk, Baharatlı Gıda Ve Kabızlık Hemoroidi Tetikliyor
Kabızlık, soğuğa maruz kalma ve baharatlı gıda tüketiminin hemoroid şikayetlerine sebep olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin,...

Kabızlık, soğuğa maruz kalma ve baharatlı gıda tüketiminin hemoroid şikayetlerine sebep olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, 4 evreden oluşan hemoroid hastalığına karşı korunmanın yollarını anlattı.

Halk arasında basur olarak bilenen hemoroid hakkında bilgiler veren Denizli Özel Tekden Hastanesi doktoru Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, hemoroidin anal bölgedeki damarların genişlemesi ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar olduğunu ifade etti. Hemoroid belirtileri olarak kaşıntı, ıslaklık hissi, ağrı, dışarıya sarkma ve kanama şikayetlerinin olduğunu ifade eden Op. Dr. Tekin, anal bölgedeki kaşıntıların hepsinin hemoroid olmadığını söyledi. Hemoroidlerde muayenenin önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Tekin, "Muayenede önemli olan oradaki hemoroidal yapının durumunu bakmak gerekiyor. Normalde anal bölgedeki damarlar bir yastıkçık görevi yapar. Kabızlık, ıkınmak, aşırı ağır kaldırma, şiddetli öksürükler, bazı acılı baharatlı gıdaları bol tüketmek hemoroid şikayetlerini arttırabilir. Buradaki basıncın artmasına bağlı damarların yavaş yavaş genişleyip belirginleşmesi birinci derece, tuvalet esnasında dışarı çıkıp kendiliğinden içeri girmesi ikinci derece, üçüncü derecede ise hemoroid dışarı çıkar, ancak hasta kendisi içeri ittiği zaman içeri girer. Son evre dediğimiz dördüncü derecede artık damarlar dışarı doğru sarkmıştır ve içeri girmez "dedi.

Birinci ve ikinci derece hemoroidlerde ilaç ve krem tedavilerinin faydalı olduğunu dile getiren Op. Dr. Tekin, "Bu damarlar dışarı doğru sarkmaya başladığı zaman onlarda cerrahi tedaviyle bu sarkan kısımları almak gerekir. Bu da hastanemizde rahatlıkla yapılabilmekte. Bu ameliyatların birkaç çeşit yöntemleri vardır. Lazerle tedavileri ikinci ve üçüncü derecede yapılmakta iken dışarı sarkanlarda yapılmaz. Bu yine Damarların büzüştürmesi yöntemi veya farklı yöntemlerle çıkan hemoroit damarları alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Hemoroitten korunmak için mutlaka hastalığın olmasını beklememek gerekir"

Hemoroitten korunmanın yollarını anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, "Mutlaka hastalık olmasını beklememek gerekir. Öncelikle acılı baharatlı gıdalardan biraz uzak durmak gerekir. Çok oturan insanlarda da bağırsak yavaşlığına bağlı kabızlık fazla görülür ve neticede de kabızlık ve zorlanma hemoroit şikayetlerini arttırır. Karın basıncını arttıran şeylerden uzak durmak gerekiyor. Soğuk havalarda hemoroit şikayetlerini arttırabilmekte. Üç önemli şey var. Bir kabız kalmayacağız, iki acılı baharatlı şeylere dikkat edeceğiz, üçüncüsü de üşütmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim