• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Su Debisindeki Düşüş İshal Vakalarını Tetikliyor

Su Debisindeki Düşüş İshal Vakalarını Tetikliyor
Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, barajlardaki su debisinin düşmesinin ishal etkenlerinin üremesine...

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, barajlardaki su debisinin düşmesinin ishal etkenlerinin üremesine imkan sağladığını söyleyerek, "Taze su olmaması ishal etkenlerinin üremesine imkan sağlıyor" dedi.

Temiz olduğu düşünülen kaynaklarda bile ishal etkenleri ile karşılaşılabildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, "İshal; aslında ekolojik sistemdeki temiz su döngüsü ile insanlardan uzaklaşan etkenler ishal etkenleri. Ancak beklenen yağışlar tam olarak olmadığında taze su olmadığı, su kaynaklarının yenilenmesi gerçekleşmediği için, barajlarda debi düşüşleri nedeni ile yine ishal etkenlerine de daha fazla üreme imkanı sağlıyor. Maalesef normal temiz kaynaklar olduğunu düşündüğümüz yerlerde bile ishal etkenleri ile karşılaşabiliyoruz. Hatta bu dönemde solunum yolları enfeksiyonları artar dememizle birlikte genelde ishal etkenlerini yaz dönemlerinde daha fazla görmemize rağmen maalesef bu sene herhangi bir değişiklik olmaksızın karın ağrısı, sulu ishal, özellikle çocuklarda ishal vakaları şiddetli bir şekilde devam ediyor" dedi.

Toker, salgından korunmak için önceliğin bireysel korunma olması gerektiğini söyleyerek, "Hava şartlarını, yağış şartlarını değiştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle bizim bireysel korunma konusunda önceliklerimiz olmalı. Özellikle hava soğuk dahi olsa taze hava olan, havalandırılmış mekanları tercih etmeliyiz. Hastane, toplu taşıma gibi merkezlerde maske kullanımı söz konusu olabilir. Yine okullarda, toplu bulunulan kamu alanlarında el temizliği, el yıkama ve hijyen konularına da dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca sağlıklı beslenme, yeteri kadar güneş ışığı alımı da vücut dengesini aktif bir şekilde destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim