• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Uzmanından Antibiyotik Uyarısı

Uzmanından Antibiyotik Uyarısı
Bingöl Sağlık Müdürlüğünde görev yapan eczacı Emire Bengisu Keçeci, antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

Bingöl Sağlık Müdürlüğünde görev yapan eczacı Emire Bengisu Keçeci, antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip olan ilaçlar olduğunu belirten eczacı Emire Bengisu Keçeci, bilinçli antibiyotik kullanımına dikkat çekti. Keçeci, "Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda etkili değildir. Bu gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarında kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımı sonrasında hastalarda dengeli barsak florasının bozulması sonucu ishal gelişebilir. Hasarlı mikrobiyomu onarmak ve korumak için probiyotikler önemli bir araçtır. Bu nedenle probiyotik kullanımını tavsiye ediyoruz" dedi.

"Sadece gerekli olduğunda doğru seçilen ilaçlarla, uygun dozda ve uygun sürede antibiyotik kullanılmalıdır" diyen Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Antibiyotiklerin doğru kullanılmaması, bakterilerin direnç kazanmasına yol açar. Antibiyotik direnci doğal olarak oluşur, ancak insanların antibiyotikleri yanlış kullanması süreci hızlandırmaktadır. Bu da daha uzun hastanede kalış süresine, daha yüksek tıbbi maliyetlere ve artan ölümlere yol açmaktadır. DSÖ'nün verilerine göre ilaca dirençli bakterilerin herhangi bir önlem alınmazsa her yıl 10 milyon ölüme yol açacağı öngörülmektedir. Bu yüzden bilinçli antibiyotik kullanımı toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Hayır. Her hastanın kendine ait özellikleri olduğu gibi her antibiyotiğin de birbirinden farklı özellikleri vardır. Hastaların bilinen kronik hastalıkları dışında yaş, gebelik, alerji gibi özel durumları da dikkate alınarak antibiyotik seçilmesi gerekir. Bu yüzden başka bir hasta için önerilen antibiyotiği kendiniz için kullanmamalısınız. Sadece doktorunuzun reçete ettiği ve eczacınızın tarif ettiği şekilde antibiyotikleri kullanmalısınız. İlaçları akılcı kullanarak antimikrobiyal direnci birlikte önleyelim.'

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim