• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Uzun Zamandır Geçmeyen Hastalığınız, Psikolojik Olabilir

Uzun Zamandır Geçmeyen Hastalığınız, Psikolojik Olabilir
Farklı doktorlara gitmenize, bir sürü tetkik, tahlil yaptırmanıza rağmen hastalığınıza dair herhangi bir sonuç alamıyorsanız, sebebi psikolojik olabilir.

Farklı doktorlara gitmenize, bir sürü tetkik, tahlil yaptırmanıza rağmen hastalığınıza dair herhangi bir sonuç alamıyorsanız, sebebi psikolojik olabilir.

Herhangi bir sıkıntı veya belirti olduğu zaman hızlıca internet üzerinden sebeplerini araştırmanın bazen insanı karamsarlığa ittiğini belirten Medicana Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Öz, "Karşımıza çıkan sonuçlar bazen oldukça korkutucu gözükebiliyor. Çevreden duyduğumuz hastalıklar, başka birinin başına geldiğine bizzat şahit olduğumuz hastalıklar, televizyon-internetten gördüklerimiz bizde de olabilir diye düşünüp tüm doktorları tek tek gezme isteğiyle dolabiliriz ancak bu durum somut bir sonuca varmıyorsa bir de psikiyatriye gitmekte yarar olabilir. Bir baş ağrısı beyin tümörünü, karın ağrısı-ishal bağırsak kanserini, kolunuzdaki uyuşma kalp krizini aklınıza getiriyorsa belki de durumu olduğundan daha da olumsuz ve felaket gibi görme eğilimindesinizdir. Bir semptomun bir sürü farklı sebebi olabilirken siz "erken teşhis" düşüncesiyle en kötü sonuca sarılıyor olabilirsiniz. Şunu unutmayın, gerçekten hasta olmakla hasta olduğunuzu düşünmek farklıdır. Yaşadığınız baş ağrısı, bel ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı kesinlikle gerçek, bunların psikolojik olduğunu söylemek yalan veya numara olduğunu söylemek değildir. Belirtileriniz gerçek ancak nedeni fiziksel bir duruma bağlı olmayabilir ve psikiyatri dışı doktorların verdiği tedavilerle iyileşemiyor olabilirsiniz" dedi.

Çoğu kişi psikiyatriye gitmenin bu hastalıklarının bir "numara" olabileceğinin düşünülmesinden endişe ederek randevu almayı reddettiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Öz, "Belki de psikoterapi yöntemleri ve basit bir iki ilaçla düzelebilecekken uzun uzun tahliller, tetkikler yaptırmak sizin için maddi-manevi büyük bir yük oluşturabilir. Psikiyatriye gitmek güçsüzlük ya da delilik değildir, güçlü insan var olan sorununu fark eden ve bunun tedavisini yaptırabilmek olgunluğuna erişen insandır. Bu tip sorunları yaşayan kişilerin yakınlarına da önereceğim şeyler, onları ikna etmek isterken onlara daha sorunlu hissettirmemek, sorunlarına inanmıyormuş gibi davranmamak, "sen hastasın, bunlar gerçek değil" tarzında cümleleri kurmamak, tedaviye geldiğinde kazanabileceği zamanları fark ettirip tedavi olma kararını yine onlara bırakmak olacaktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim