• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Hammadde KDV’si 8’e iniyor 350 ilaçta iskonto bitiyor

Hammadde KDV’si 8’e iniyor 350 ilaçta iskonto bitiyor
Faruk Çelik, ilaç hammaddesinde yüzde 18 olan KDV’nin % 8’e inmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı. Düzenlemenin bu ay yürürlüğe gireceğini söyleyen Çelik ayrıca, 350 ilaçta iskontonun kaldırılacağını veya fiyatının artırılacağını bildirdi.

SAĞLIK harcamalarının kontrol altında tutulması amacıyla hayata geçirilen ‘global bütçe’ uygulaması kapsamında kasım ayında ilaç fiyatlarında indirime giden hükümet, sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin sonucunda 350 ilaçtaki iskontonun kaldırılmasına veya fiyatların artırılmasına karar verirken, hammadde KDV’sini de yüzde 18’den yüzde 8’e indirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ilaç üreticilerine yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili bir mutabakat oluştuğunu ve bu ay içerisinde bunun yürürlüğe gireceğini söyledi.

İlaçta fiyatlar artırılacak
İlaç kriziyle ilgili gündemi değerlendiren Çelik, şunları söyledi: “3 yılık global bir bütçe hazırlamıştık. Bu global bütçeyi, 2 yıllık dönemi içerisinde 1.1 milyarlık bir aşış söz konusu oldu. Sektörle bir araya geldik. Sektöre bu aşımın olmaması gerektiğini, anlaşmaların üzerinde gerçekleşen bu rakamın kendileri tarafından tolere edilmesi gerektiği yönünde değerlendirmeler yaptık. Sonunda geldiğimiz noktayı ifade etmek istiyorum; şu anda özellikle kanser, diyabet gibi kritik hastalarımıza dönük  ilaçların bir krize dönüşmemesi, sorun oluşturmaması için dün (önceki) akşam da son kez sektörle bir araya geldik ve 1-2 gün içerisinde yaklaşık 350 ilaçla ilgili iskontoların kaldırılması ve fiyatların artırılması şeklinde bir  değerlendirmemizi sonlandırma noktasına gelmiş bulunuyoruz.”

Stok zararları giderilecek      
Özelikle ilaç üreticileriyle ilgili olarak yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili de bir mutabakat oluştuğunu ve aralık ayı içerisinde bunun da yürürlüğe gireceğini belirten Çelik, “eczacıların hassasiyeti” konusunun da son derece önemli olduğunu vurguladı. Çelik, stok zararları ve mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili tebliğde gerekli düzenlemenin yapılacağını da açıkladı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç fiyatları üzerindeki KDV’nin yüzde 8, hammadde üzerindeki KDV’nin ise yüzde 18 olduğunu belirterek, şunları anlattı: “İlaç KDV fiyatları yüzde 8’e düşürülünce hammadde yüzde 18’de kalmış, bu da ilaç üreticilerine yük yaratıyordu. 3 seneden beri talepte bulunduğumuz bir konuydu. Bugün gündeme gelip çözülmesi bizi mutlu etti. Çünkü bu uygulama yerel üreticiyi zor durumda bırakıyor, bitmiş ürünü getirmeyi daha cazip hale getiriyordu. Hammaddenin ortalama yüzde 30’lar maliyeti payı var.”

İntibak Tasarısı Bakanlar Kurulu’nda

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin önemli beklentileri arasında olan ve 2000 yılından önce emekli olanları kapsaması planlanan “İntibak Yasası” ile ilgili olarak “İmzaladım ve Bakanlar Kurulu’na gönderdim” dedi. Çelik, “İntibakı unuttu diyorsunuz, Allah aşkına günlerdir intibakı konuşuyoruz. Ben konuşuyorum. Emekli dernekleriyle beraber konuşuyoruz. Bugün de (dün) imzaladım ve Bakanlar Kurulu’na yasa tasarısı taslağını gönderdim” diye konuştu.

AİFD: Olumlu adım atılıyor

ARAŞTIRMACI İlaç Firmaları Derneği’nden yapılan açıklamada, “KDV indiriminde yerli üretim yapan firmaların hammadde tedariklerinde ödedikleri KDV yüzde 18’di. İlacın KDV’si ise yüzde 8’di. Yerli üretim yapan firmalar bu aradaki farktan zarar ediyordu. Bu oranın yüzde 8’e çekilmesiyle 3 yıldır yaşanan sorunun çözümü için olumlu bir adımı atıldı. Ancak bunun sorun güncel sorun ile bir alakası yoktur” denildi.

Eczacılar: KDV indirimi iyi olur, bizi de düşünün

TÜRK Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, “Bakanın açıklaması, Türkiye’de üretim yapan ilaç üreticilerinin yurt dışından ithal ettiği hammadelere ödedikleri KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesine yönelik. Bunu çok olumlu buluyoruz. Ancak eczacılara da kutu başı 75 kuruşluk ekonomik bir iyileştirme istiyoruz. İlaçta yüzde 8 olan KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor. Türkiye’de ilaçların yüzde 90’ından fazlası kamuya satılıyor. Oran yüzde bire düşürülürse bile kamuya getireceği kayıp yoktur.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1736 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim