• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Hareketsiz bir yaşam kalp hastası yapıyor

Hareketsiz bir yaşam kalp hastası yapıyor
Hareketsiz insanlarda 35 yaşından sonra kalp ve damar hastalığı daha sık görülüyor. Genetik miras olan bu hastalık cerrahi müdahaleyi de kaçınılmaz hale getiriyor.

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, ailesinde damar sertliği öyküsü olanların 35 yaşından sonra mutlaka doktora görünmesini istedi. İşte Batur’a göre kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkaran 10 önemli neden:

1- Ailesinde damar sertliği problemi olan kişilerde genetik risk bulunuyor. Ayrıca annede veya kardeşte doğumsal kalp hastalığı bulunması yeni doğacak bebeğin de kalp hastalığı olacağını gösteriyor.

2- Kadın vücudunun doğal olarak ürettiği östrojen hormonu, damar sertliğini önlüyor. Bu nedenle hastalık erkeklerde daha çok görülüyor. Ayrıca 55 yaş üstü erkek hastalarda gerek koroner kalp hastalığı, çok daha fazla görülüyor.

3- Diyabetik annenin çocuklarında doğumsal kalp hastalığı riski daha fazla. Ameliyat olan hastaların yüzde 30-40’ında şekere rastlanıyor.

4- Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre günde bir sigara içen kişi bile tiryaki kabul ediliyor. Sigarayı bırakarak damar sertliğinin ilerlemesini, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltmak mümkün.

5- Kolesterolün bir nedeni dışarıdan aldığınız yağlı gıdalar, diğeri ise vücudun kendi ürettiği kolesterol. Vücudun ürettiği kolesterolü engellemenin tek yolu ilaç kullanımı. Yüksek değerleri mutlaka düşürün.

6- Şeker hastalığı veya damar sertliği olan kişilerde, kan basıncı mutlaka 12/8’e getirilmeli.

7- Fazla kilo kalp hastalığına zemin hazırlıyor. Bu yüzden erkeklerde bel çevresinin 102 cm. altı olmalı.

8- Kalp hastalarının haftada en az üç gün, yarım saati bulan tempolu yürüyüş, yüzme veya bisiklet gibi sporları yapmaları gerekiyor. Bu egzersizler tansiyonu dengeler ve ideal kiloya ulaştırır.

9- Stres, kalp krizlerini tetikleyen bir faktör. Stresten uzak durmak kalp hastalıklarını önlüyor.

10- Anne karnındaki bebeklerde kalbin oluşumu gegebeliğin ilk 12 haftasında tamamlanıyor. Bu süre içerisinde annenin alkol almaması gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2894 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim