• BIST 9934.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Hastalara belge vermeyen özel hastanelere ceza geliyor

Hastalara belge vermeyen özel hastanelere ceza geliyor
Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları 1 Mart’tan itibaren kurum tutarı 100 TL’yi geçen işlemler için hastaya detaylı belge verecekler.

Sosyal Güvenlik Kurumu 21 Ocak 2012’de yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile İlave Ücret Alınması başlıklı 3.3.1 numaralı maddesinde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik ile İlave Ücret Alınması başlıklı maddenin 6 numaralı alt bendi "Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, aynı başvuru numarası altında hastaya yapılan işlem bedellerinin toplamı 100 TL’yi aşıyorsa, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir, şekli Kurumca belirlenecek bir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek zorundadır. Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorundadır. Söz konusu bilgiler aynı süreler içerisinde elektronik ortamda da sağlanabilir." şeklinde değiştirildi.

SGK DUYURUYU SON GÜN MESAİ BİTİMİNDE YAYINLADI

Değiştirilen maddede, “..şekli Kurumca belirlenecek bir belgeyi..” denilerek hastaya verilecek belgenin kurum (SGK) tarafından hazırlanacağı ve kullanıma sunulacağı belirtilmişti fakat SGK tarafından hazırlanan “Hastaya Sunulmuş Olan Hizmetleri ve İlave Ücreti Gösterir Belge” 29 Şubat günü mesai bitiminde, bir gün öncenin tarihiyle yayınlandı. Hastaya verilecek belgedeki tutarların hastane otomasyonuna entegre edilerek hesaplamaların yapılması gerekliliği hem hastaneleri hem de yazılım firmalarını sıkıntıya soktu.

Altıncı maddede “İşlem bedellerinin toplamı 100 TL’yi aşıyorsa, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir..” derken ilave ücret tutarı için varsa demektedir. Dolayısıyla fark ücreti olsun olmasın, kurum tutarı 100 TL ve üzeri tüm hastalara bu belgenin düzenlenmesi zorunlu olmaktadır.

HASTAYA BELGE VERMEYEN HASTANELER 3.000 TL CEZA ÖDEYECEK

Sağlık Kuruluşlarını asıl sıkıntıya sokan ‘2012 Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi’nde yer alan cezai madde. Duyuruyu ve Belgeyi son dakika yayınlayan SGK, yazılımcıların ve sağlık kuruluşlarının gece çalışarak sabah belgeyi hastalarına vermelerini bekliyor, kurum tutarı 100 TL’yi geçen hastalara duyuruda belirtilen belgeyi vermeyen hastanelere 3.000 TL ceza kesilecek.

Sözleşmenin Cezai Şartlar başlıklı 11.1.6. maddesinde; "SUT’ta belirtilen, hastaya sunulmuş olan hizmetleri ve ilave ücreti gösterir belgenin süresi içerisinde hastaya verilmemesi, acil halin sona ermesi sonrasında acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna dair hastaya/hasta yakınına gerekli bilgilendirmenin yapılmaması hallerinde her bir fiil için 3.000 TL," ibaresi yer alıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen yayınlanan duyurudaki çekincelerini ve çelişkili maddeleri şöyle sıraladı;

1. Özel Sağlık Sunucularına alt yapı sağlayan otomasyon firmaları bu belgeyi sisteme tanımlamayı 12 saatten az bir süre kala önlerinde buldukları için yetiştirebilecekler mi?

2. Ay sonlarında Medula da işlem sonlandırdıktan sonra hastaların kurum bedelleri netleştiğine göre hastanın hastaneden ayrılışı ile eş zamanlı bu belge ne kadar doğru düzenlenecek?

3. Bu belge içeriği ile hastaya düzenlenen fatura arasında oluşan rakam tutarsızlıkları KDV mevzuatı ihlali olduğuna göre oluşan bu menfi durumlarda SGK mevzuatına mı yoksa Maliye Bakanlığı mevzuatına göre mi işlem yapılacak?

4. Yoksa Özel Sağlık Sunucusu her iki kamu kurumundan da ceza mı alacak?

5. Aynı bilgiler Özel Sağlık Sunucusunun elektronik ortamında da bulunacağına göre halen yürürlükte olan Özel Sağlık Sunucuları ile SGK arasında düzenlenen hizmet alım sözleşmesinin 6.1.4 ve 7.4. maddelerine göre SGK uzaktan erişim ile Özel Sağlık Sunucusunun kayıtlarına ulaşmak isteyecek mi?

6. Hasta aynı anda birden fazla branşa başvurduğu hallerde her branş için ayrı ayrı mı bu belge düzenlenecek?

7. Aslında bu belge içeriği ile istenen bilgiler Medula da kayıt altına alınan bilgilerin özeti değil midir?

Dr. Feza Şen, “Bu uygulama ile Özel Sağlık Sunucularından istenen, kayıt altına aldıkları gelirleri için düzenledikleri belgelerin içeriği hakkında olup bu işlemler Maliye Bakanlığı mevzuatlarında tanımlı bir konudur. Dolayısıyla 01 Mart 2012’de başlayacak bu uygulama için SGK’nın daha detaylı açıklama yapması gereklidir. Özel Sağlık Sunucularının fark ücret uygulamasına bakışı net olup maliyetlerinin kurtarmadığı aşikardır. SGK tarafından bilinen bu durumda bu uygulama ile hastalar ve özel hastaneler karşı karşıya kalacaktır.” dedi.

Haber: Abdullah Gökhan Pekak / SAĞLIK AKTÜEL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11521 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim