• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Hastanede o söz artık yasaklandı

Hastanede o söz artık yasaklandı
Artık hastalara "sizin için yapacak bir şey kalmadı" denmeyecek. "Son ana kadar yanınızdayız" denilecek.

Artık hastalara "sizin için yapacak bir şey kalmadı" denmeyecek. "Son ana kadar yanınızdayız" denilecek.

Kanser gibi, ileri aşamalarında yaşam mitlerinin azaldığı hastalıklarda geri kalan günlerin daha sıkıntısız geirilmesi amacıyla birçok gelişmiş ülkede palyatif tedavi yöntemleri uygulanmakta.

Palyatif bakım tedavisi, ağrı ve sıkıntıların azaltılması üzerinde duran bir yöntem. Kanserin her aşamasında, iyileştirme amçalı diğer tedavilerle birlikte uygulanabilmekte. Genellikle de bu yöntem artık tedaviye cevap vermeyen ilerlemiş hastalıklar için kullanılmakta. Bu yöntemle hasta hayatına ağrısız bir şekilde devam edebilmekte.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) palyatif tedavi kavramını ilk olarak 1989 yılında literatüre katmış. DSÖ'nün tanımı şu şekilde: Palyatif tedavi, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır.

Özel olarak kanser hastalarının bakımı için Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından yapılan tanım ise şöyle: Kanser palyatif tedavisi, hastalar ve aileleri için acı ve sıkıntı verici olup onların hayat kalitesini etkileyen eşitli hususlara yönelik iyileştirmelerin (terapilerin) kanser bakımına entegre edilmesidir.

SGK geçtiğimiz hafta içinde Sağlık Uygulama Tebliği'nde bazı değişiklikler yaptı ve palyatif tedavi hizmet bedellerinin karşılanacağını duyurdu. Buna göre; kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların hastane ortamında bakılmasını sağlayan ayrıca yoğun bakım tedavisi tamamlanmış ancak normal yataklı servislerde sunulan hizmetlerin yetersiz kalacağı durumlarda ve buna benzer birçok hastanın tedavisinin ve bakımının sağlanması, hastaların yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla palyatif bakım tedavisi deme kapsamına alındı.

Ancak palyatif bakım tedavisi ilk etapta tüm hastanelerde uygulanmayacak. Bunun için Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir pilot uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile aynı zamanda yoğun bakım nitelerinin amacına uygun olarak kullanılması hedeflenmekte.

Umarım bu tedavi yöntemi sadece devlet hastaneleriyle sınırlı kalmaz ve özel hastaneler ile üniversite hastaneleri tarafından verilen palyatif bakım tedavisi hizmetleri de SGK tarafından kısa zamanda karşılanmaya başlanır.

DR. MEHMET BULUT

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim