• BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Hastanelerde gece mesaisi başlıyor

Hastanelerde gece mesaisi başlıyor
İzmir'deki sağlık kurumlarında 17.00-20.00 saatleri arasında da hasta muayene edilmeye devam edecek. Ayrıca kan alma, ultrason, EKG, röntgen gibi hizmetler de verilecek.

İzmir'deki sağlık kurumlarında 17.00-20.00 saatleri arasında da hasta muayene edilmeye devam edecek. Ayrıca kan alma, ultrason, EKG, röntgen gibi hizmetler de verilecek.
 

İzmir'deki devlet hastanelerinde 'akşam mesaisi' dönemi başlıyor. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi uygulamaya bugün geçerken, Atatürk Eğitim ve Araştırma ile Tepecik Eğitim Araştırma hastanelerinde Ramazan Bayramı'ndan sonra akşam hizmet verilmeye başlanacak.
Karşıyaka Devlet Hastanesi sadece 'genel cerrahi' branşında Eylül ayı içinde akşam mesaisi uygulamasına geçecek. Bornova Trafik ve Buca Devlet hastanelerinde ise 'doktorlardan talep gelmediği' gerekçesiyle yeni uygulamaya şimdilik geçilemeyecek.
Uygulamaya başlayan hastanelerde saat 17.00'den sonra uzman doktorlar polikliniklerde hasta muayene edecek. Kan alma, utrason, EKG, röntgen, EEG gibi tetkiklerin yapılacağı akşam mesaisinde ameliyatlar da gerçekleştirilecek. Yeni uygulama ile gündüz çeşitli nedenlerle doktora gidemeyen vatandaşlar, akşam hastaneye başvurup muayene olabilecek. Acil servisler gündüz yaşanan yoğunluk nedeniyle kilitlenmeyecek.

ACİLLER SIKIŞIK
Bu yılın başında acil servislerdeki yığılmaları önlemek amacıyla verilen gece poliklinik hizmeti uygulamasını başlatan Sağlık Bakanlığı, bu kez poliklinik ve ameliyathanelerdeki yoğunluk ve sıraları azaltmak amacıyla bir çalışmaya imza attı. Bakanlık tarafından 30 Temmuz 2010 tarihinde 'Döner Sermaye Ek Ödeme' konulu yönetmelik ile akşam çalışacak personele döner sermayeden fazla mesai ödenmesinin önü açıldı. Buna göre, akşam mesai yapan çalışanlar normal mesai saati içinde aldığı döner sermaye gelirinin yüzde 30'u kadar ek geliri hak edecek.
İzmir'de fazla mesai uygulamasına ilk olarak İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başlanacak. İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yüksel Yılmaz, "Bizim hastanemiz bu uygulamaya gönüllü oldu. 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren 11 branşta akşam poliklinik hizmetimiz başlayacak. Bu uygulamanın gündüz polikliniklerinden hiçbir farkı olmayacak. Uzman doktorlarımız ve sağlık personelimiz tam teşekkülü olarak uygulamaya hazır. Hasta yoğunluğuna göre bu saati gerekirse 22.00'ye kadar uzatabiliriz" dedi.
Yeşilyurt'taki İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma ile İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma hastaneleri akşam mesaisi uygulamasına Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayacak. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Galip Akhan, yoğunluk nedeniyle gündüz işlemleri bitmeyen hastalara saat 17.00'den sonra hizmet vereceklerini açıkladı. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatma Nur Aktaş da, akşam saatlerinde poliklinik dışında EKO, holter, anjiyo gibi hizmetleri de vereceklerini dile getirdi.

Karşıyaka Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Saim Gubari ise Eylül ayı içinde akşam mesaisi uygulamasına geçeceklerini belirterek, "Hastanemizde görevli genel cerrahi uzmanları akşam çalışmak istiyor. Saat 17.00 22.00 arasında ameliyat yapılacak" açıklamasında bulundu. Tepecik'teki Dr. Suat Seren Göğüs Hastıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Kadri Çırak da, yeni uygulamaya hasta yoğunluğu yaşadıkları kış aylarında geçmeyi planladıklarını ifade etti.

Ege'de uygulamaya personel engeli
Devlet hastanelerinde 'gece mesaisi' uygulaması ile ilgili Ege Bölgesi'nin genelinde çalışmalar sürdürülmesine karşın henüz bir gelişme yok. Devrim niteliğindeki uygulama ile ilgili çalışmalarını sürdüren il sağlık müdürlükleri, kendi illerinde personel yetersizliğinden şikayet ediyor. Uşak ve Aydın'da ön çalışmalar devam ederken, uygulamanın Ekim ayı gibi başlaması bekleniyor.
Balıkesir'de uygulamanın hayata geçirilemediğini anlatan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, uygulamaya Eylül ayı sonunda geçebileceklerini açıkladı.
Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay ise, "Tam gün yasası kapsamın da fazla mesai yapmak isteyen doktorlar gece de çalışabilir" diye konuştu.
Tay, şunları söyledi: "Şu anda ilimizde yaz sezonu ve Ramazan ayı dolayısı ile doktorlardan hastanelere talep yok. Bu nedenle uygulamaya geçemedik. Zaten personel sıkıntısı da var. Ancak Eylül ayı sonlarında talep olursa uygulamaya başlarız. Manisa'da henüz hiçbir hastanede gece uygulaması yok."
 

Yeniasır

Bu haber toplam 6108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim