• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Havalar soğudu sinüzit hastalığına dikkat!

Havalar soğudu sinüzit hastalığına dikkat!
Hava iyiden iyiye soğurken, soğuk algınlığı, grip ve nezleye paralel olarak sinüzit hastalığı artış gösterdi.

Sinüzite yakalanmamak için uzmanların uyarısı; kış aylarında soğuktan korunmalı, ortamı ise sürekli nemli tutmalı. Başta zonklama ve göz etrafında yoğun ağrıya yol açan sinüzit, çoğu zaman, migren ağrılarıyla karıştırılabiliyor. Onun işin erken tesbit önemli. Alkol ve sigara kullanan kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, üst solunum yolu enfeksiyonları ile sinüzitin bağlantısını anlattı.

Doç. Dr. Pınar, nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi iltihapların hepsinin üst solunum yolu enfeksiyonu kapsamına girdiğini belirterek "Kış aylarında bu mikropların doğada görülme sıklığı artar. Kapalı yerlerde okul, kreş, kışla, iş yeri gibi uzun süre kalınması, buraların iyi havalandırılmamaları, soğuğun vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme ve bazı çok iyi bilinmeyen mekanizmalarla kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığı artar" dedi.

Sinüsü; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen ad olarak tanımlayan Pınar, bu boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklık nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona 'sinüzit' adı verildiğini söyledi.

Sinüziti akut ve kronik (müzmin) olmak üzere ikiye ayıran Doç. Dr. Pınar, akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu gibi belirtilerin gözlendiği saptamasında bulundu.

Doç. Dr. Pınar, sinüzitte baş ağrısının zonklayıcı şekilde olduğunu anlatırken şu bilgiyi verdi:

"Öksürürken, ağır bir şey kaldırırken ya da eğilirken bu ağrı artar. Bunun sebebi, bu hareketler esnasında sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Ağrıyan yere baskı yapıldığında, duyarlılığın arttığı görülür. Sinüzitli kişilerde görülen bir diğer belirti; burun akıntısıdır. Bu genelde tek taraflıdır ve akıntı sarı-yeşilimsi bir renktedir. Uzun süren ya da zaman zaman ortaya çıkan burun akıntısı, iltihaplıdır ve solunum yollarında yayılırsa öksürük ile bronşite neden olabilir. Bunların dışında hasta, çok yorgundur. Hiç bir şey yapmak istemez. Ateşi biraz yükselmiştir. Çocuklarda da aynı belirtiler görülür fakat hastalık biraz daha hafif seyreder. Bulantı ve kusma da çocuklarda ortaya çıkabilir. Ayrıca sinüzitin meydana getirdiği bazı yan etkiler vardır. Hastanın genel sağlık durumu bozulabilir. Çift görme, göz ve alın bölgesinde ağrı yapan şişlikler oluşabilir. Mutlaka tedavi edilmelidir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir."

Doç. Dr. Pınar, kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havanın sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Pınar, ayrıca şu bilgiyi verdi: "Hafif nezle grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesi sinüzite sebep olur veya var olan sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açar. Sigara da sinüzit için bir risk faktörüdür. Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burun bölme eğriliğine bağlı burun tıkanıklıkları sinüzit ile karışabilir."

NASIL TEDAVİ EDİLİR

Akut sinüzitlerde ilaç tedavisi çoğu kez yeterli oluyor. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklık oluşursa, işte o zaman işin ciddiyeti artıyor ve ameliyat bir zorunluluk haline geliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4849 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim