Tüm yaş gruplarında görülebilen Pıhtı Atması (venöz tromboemboli), farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Uzun süre hareketsizlik, örneğin uçak seyahatleri, otobüs ve otomobil seyahatleri ya da uzun süre internet başında vakit geçirmek bu hastalığa yol açan nedenler arasında yer alıyor. Öte yandan hareketsiz kalmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilen hastalığın, yatarak tedavi olan hastalarda veya cerrahi operasyon geçiren kişilerde görülme olasılığı oldukça yüksek.
Avrupa ve Amerika’da; hekimlerin ve toplumun farkındalığını artırmak amacıyla bu konuyla ilgili yazılmış kılavuzlar bulunuyor. Türkiye’de ise hekimlerin ve hastaların ölümcül Pıhtı Atmasına karşı farkındalığını artıracak ve konuya dikkat çekecek ilk kılavuz, Sanofi-aventis’in koşulsuz desteklediği ve 16 ilgili tıp derneği üyelerinin oluşturduğu Güven Platformu tarafından hazırlandı.
Güven Platformunu oluşturan 16 dernekten Prof. Dr. Faik Altıntaş, Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Prof. Dr. Muzaffer Demir, Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Prof. Dr. Bülent Erdemli, Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, Prof. Dr. Birsen İnce, Prof. Dr. Kamil Kaynak, Prof. Dr. Gül Öngen, Prof. Dr. Zeki Öngen, Prof.Dr.Turgut Ulutin’in konuşmacı olarak katıldıkları bir toplantı ile tanıtılan Kılavuz, Sağlık Bakanlığı’nın desteğini aldı ve Türkiye’deki hekimlere ulaştırılacak.
“Pıhtı atmasından” korunmanın yollarının anlatıldığı toplantıda, hastalıktan (VTE) korunmanın, hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesinden çok daha kolay olduğunu belirten uzmanlar, Sanofi-aventis’in katkılarıyla hazırlanan kılavuzda yer alan bilgilerden de kısa örnekler verdi.
Toplantıda, hastalıktan korunmak için de şu önerilerde bulunuldu.
• Uzun süre hareketsiz kalınacaksa baldır kaslarının çalıştırması
• Mümkün olan yerlerde, aralıklarla kalkılıp biraz dolaşılması
• Yatak istirahatlerinde pıhtı oluşumunu engellemek için hareket edilmesi
• Gerektiğinde yaşam tarzında değişiklikler yapılması
• Kilo verilmesi
• Sigaranın bırakılması
Pıhtı atması riski, hastanede yatan hastalarda; normal nüfusa oranla 10 kat daha fazla!
Toplardamarda pıhtı oluştuğu zaman, kan akımı kısmen ya da tamamen bloke olur ve bu bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Bu olay, vücuttaki derin bir toplardamarda olduğu zaman derin ven trombozu (DVT) adını alır.
Derin ven trombozunun en önemli tehlikesi, pıhtının damar duvarından kopup kan akımıyla kalbe ve oradan da akciğere ulaşıp akciğer damarını tıkamasıdır. Bu duruma pulmoner embolizm (PE) denir. Yapılan testler ve otopsi çalışmalar; VTE riskinin herhangi bir nedenle hastanede yatan hastalarda, normal nüfusa oranla yaklaşık 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca hastane ölümlerinin %10'dan fazlasının PE nedeni ile olduğu bilinmektedir.
Pıhtı atması (Venöz tromboembolizm – VTE) özellikle önemli ameliyat geçiren, ağır tıbbi hastalığı olan ve uzun süreyle yatan hastalarda oluşan bacak toplardamarlarında pıhtı oluşması (derin ven trombozu), bazı hastalarda oluşan bu pıhtının akciğer atar damarlarına gitmesi ve tıkaması (akciğer embolisi) şekliyle oluşur.
Toplardamarlarda pıhtı oluşumu her yaş grubunda meydana gelebileceği gibi ileri yaş gruplarında görülme sıklığı daha da artıyor. Özellikle 60 yaş üzeri her 100 kişinden birinde venöz tromboemboli görülebiliyor.
VTE Önlenebilir Bir Hastalıktır
Pıhtı atması (Venöz tromboembolizm), riskini yüksek oranda yaşayanlara verilen koruyucu tedavi ile hastalık engellenebilir, gelişmiş ülkelerde bu konuda yazılmış kılavuzlar bulunmaktadır. Hekimler ve hastalar bu kılavuzlarla farkındalıklarını artırarak ölümle sonuçlanabilecek olan bu durumu engelleyebilmektedir.
Sanofi-aventis’in koşulsuz desteğiyle Türkiye’de ilk kez 16 uzmanlık derneğinin katkılarıyla bir araya gelen Güven Platformu, Pıhtı Atması (Venöz tromboembolizm) riskine karşı gerek toplumsal gerekse hekim farkındalığını arttırmak, bununla ilgili alınacak önlemler konusunda standardizasyon oluşturmak amacıyla; genel cerrahi, göğüs hastalıkları, hematoloji, iç hastalıkları, kalp damar cerrahisi, kardiyoloji, onkoloji, ortopedi, nöroloji, tıbbi biyoloji bilim dallarında görevli, bu alanda deneyimli ve çeşitli üniversitelerde çalışmalarını yürüten akademisyenler tarafından gönüllülük esasıyla oluşturuldu.
Diz veya kalça eklem ameliyatları riski artırıyor
Özellikle diz veya kalça eklem ameliyatı yapılanlar; büyük yaralanma geçirenler; kalp yetersizliği veya ağır solunum hastalığı olan kişiler ve yoğun bakımda yatarak tedavi gören hastalarda VTE riski çok yüksek ve bu kişilere kan pıhtılaşmasını engelleyici tedavi uygulanması gerekmektedir.
Koruyucu tedavi ise, doktorun; VTE riskini değerlendirmesi ve bu duruma uygun tedavinin seçilmesiyle gerçekleşebiliyor. Bazı durumlarda bacaklara basınç uygulayan çorap giyilmesi önerilirken, çoğu hastaya, cilt altına enjekte edilen ilaçlar uygulanarak tam koruma sağlanmaktadır. Bu ilaçlar, cerrahi girişim yapılan hastalarda ameliyattan önce uygulanmaya başlanıyor. Gerektiğinde ise tedaviye, ameliyattan sonra 3 haftaya kadar uzayan sürelerle devam ediliyor.
Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor!

Her gün, bir uçak dolusu insan; pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı’nın da desteğini alan Güven Platformu, yayınladığı kılavuzla Pıhtı Atmasına bağlı ölümlere “dur” diyecek!
Kaynak: 
Bu haber toplam 2635 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Bilkent Şehir Hastanesi’nde 10. Canlı Cerrahi Sempozyumu BaşladıAnkara Bilkent Şehir Hastanesi’nde düzenlenen 10. Canlı Cerrahi Sempozyumu, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden göz hekimlerini bir araya getirdi.
Zayıflama İğneleri Market Harcamalarını Düşürdü: Gıda Tüketim Alışkanlıkları Değişiyorİngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, Mounjaro ve Wegovy gibi GLP-1 temelli zayıflama ilaçlarının yalnızca kilo kaybını değil, tüketicilerin gıda alışveriş alışkanlıklarını da önemli ölçüde değiştirdiğini ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kızılay, Milletimizin Yüz Akı ve Övünç KaynağıdırCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kızılay Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada Kızılay'ın 158 yıllık yardım ve dayanışma mirasına vurgu yaptı.
Aşk Vaadiyle 2,5 Milyon Dolar Dolandırıldı: Hong Konglu Diş Hekimini "Richard" Tuzağına DüşürdülerHong Kong'da yaşayan bir diş hekimi, internet üzerinden tanıştığı ve kendisini Amerikalı iş insanı olarak tanıtan kişinin evlilik vaadine inanarak yaklaşık 2,5 milyon dolar gönderdi.- 11:09 - Bilkent Şehir Hastanesi’nde 10. Canlı Cerrahi Sempozyumu Başladı
- 11:05 - Zayıflama İğneleri Market Harcamalarını Düşürdü: Gıda Tüketim Alışkanlıkları Değişiyor
- 11:02 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kızılay, Milletimizin Yüz Akı ve Övünç Kaynağıdır
- 10:31 - Aşk Vaadiyle 2,5 Milyon Dolar Dolandırıldı: Hong Konglu Diş Hekimini "Richard" Tuzağına Düşürdüler
- 10:23 - Boğumluca Otu Erkek Tipi Kellik Tedavisinde Yeni Bir Alternatif Olabilir
- 10:20 - Magnezyum Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Uzmanlar Bilinçsiz Kullanıma Karşı Uyarıyor
- 10:19 - Adana'da 12'nci Kattan Düşen 13 Yaşındaki Ecrin Tedaviyle Sağlığına Kavuşuyor
- 10:16 - Yapay Zeka Ruh Sağlığı Araştırmalarında Yeni Bir Araç Olabilir
- 17:11 - Uzmanlar Uyardı: Zoonotik Hastalıklar ve İklim Değişikliği Yeni Salgın Risklerini Artırıyor
- 17:10 - Omurgası Cilt Dokusunu Yırtarak Dışarı Çıkan Süheyda, 5 Saatlik Ameliyatla Yeniden Dik Duruşuna Kavuştu
- 17:07 - Aort Damarı Yırtılan Hasta 10 Saatlik Zorlu Ameliyatla Sağlığına Kavuştu
- 16:15 - Uzmandan Kahverengi Kokarca Uyarısı: Çocuklarda Tahriş ve Alerjik Reaksiyona Yol Açabilir
- 16:13 - Bakan Memişoğlu'ndan Netanyahu'ya Sert Tepki: "Suçluluk Psikolojisinin Aciz Bir Tezahürü"
- 16:12 - Yaşlanmayı Tersine Çevirmeyi Hedefleyen Gen Tedavisi İlk Kez İnsanlarda Deneniyor
- 16:10 - Çayın Faydaları Tüketim Şekline Bağlı: Uzmanlardan Şişelenmiş ve İnci Çayı Uyarısı
- 16:08 - Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Kampanya: "Hareket Yaşını Öğren, Sağlıklı Yaşa"
- 16:05 - DSÖ’den Hantavirüs Açıklaması: Yolcu Gemisindeki Vaka Sayısı 13’e Ulaştı
- 16:02 - İngiltere’de Acil Servis Krizi Derinleşiyor: Uzun Bekleme Süreleriyle Bağlantılı Ölümler 10 Yılda Katlandı
- 16:21 - ABD'de Vidalı Kurt Alarmı: Yeni Vakalar Beşe Yükseldi
- 16:19 - Zayıflama İğnelerinde Kas Kaybına Karşı Yeni Umut: Araştırmada Dikkat Çeken Sonuçlar
- 16:16 - Araştırma Astım ve Kedi İlişkisine Yeni Bir Bakış Sundu
- 11:52 - Yapay Zekâ Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlattı: Klinik Çalışanlar Yılda 132 Saat Kazanıyor
- 11:51 - Gazze'de Tedavi Krizi Derinleşiyor: Yurt Dışına Sevk Bekleyen Hasta Sayısı 17 Bini Aştı
- 11:45 - Kanser Tedavisi Gören Çocukların Resimleri Sergiye Dönüştü
- 11:41 - Antalya SGK'da Rüşvet Soruşturması: Dosyada Milyonlarca Liralık İddialar Yer Aldı
- 11:35 - Bakan Memişoğlu: İlk 4 Ayda Sağlıklı Hayat Merkezlerine 96 Bin Başvuru Yapıldı
- 11:03 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/22
- 17:56 - Yalova'da Ameliyatla Çıkarıldı: Safra Kesesinden 3 Binden Fazla Taş Çıktı
- 17:54 - Harvard Araştırması: Yapay Zekâ Acil Serviste Tanı Koymada Doktorları Geride Bıraktı
- 17:46 - DSÖ: Uganda'daki Ebola Salgınında Vakaların Büyük Bölümü Sınır Geçişlerinden Kaynaklandı
- 17:45 - Bakan Memişoğlu: Türkiye Sağlık Teknolojilerinde Küresel Bir Merkez Olma Yolunda İlerliyor
- 17:37 - Yapay Zekâ Tarafından Tasarlanan İlk Aşı İnsan Denemelerinde Başarı Gösterdi
- 16:55 - LGS Öncesi Uzmandan Uyarı: Sınav Kaygısı Doğal, Ailelerin Tutumu Belirleyici
- 16:53 - Türkiye'de Kadınların Kanser Taramalarına Katılımı Arttı, Düzenli Kontroller Hâlâ Yetersiz
- 16:50 - Karaciğer Nakli Enstitüsü 25'inci yılını kutladı
- 16:16 - Diş sıkma ve gıcırdatma çene sağlığını tehdit ediyor
- 16:13 - Ankara'da NATO Zirvesi Tedbirleri: Sağlık personeli görevde olacak
- 16:12 - Sağlık Bakanlığı: Türkiye'deki Yüzme Alanlarının Yüzde 93'ü İyi ve Üzeri Kalitede
- 16:10 - Estetik Operasyonu Sonrası Ölüm Davasında Doktor ve Kardeşine Hapis Talebi
- 16:07 - Bakan Göktaş: Haziran Ayı İçin 8,4 Milyar Liralık Yaşlı ve Engelli Aylığı Hesaplara Yatırılıyor
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim







































