• BIST 9794.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Hipertansiyon neden gençlerde de görülüyor?

Hipertansiyon neden gençlerde de görülüyor?
Sanayileşmiş toplumlarda çok sık görülen hastalıklardan biri olan hipertansiyon geçleri de tehdit ediyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Hasan Eraydın hipertansiyonu tetikleyen etkenler ve çözüm yollarıyla ilgili bilgi veriyor.

Genelde belli bir yaş grubunun üzerindeki kişilerle özdeşleştirilen bir hastalık olan hipertansiyon aslında gençler için de büyük bir tehlike. Kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan yüksek basınç sebebiyle oluşan bir hastalık olan Hipertansiyon özellikle sanayileşmiş ülkelerde nüfusun yüzde 10 ile 20'lik kısmı arasında görülen bir rahatsızlıktır. Her ne kadar yaş bu hastalık için belirleyici bir etken olarak görülse de son dönemde yapılan araştırmalar Hipertansiyonun gençler için de önemli bir tehlike olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere'de yaklaşık 8 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalar 16–34 yaş arasındaki her üç kişiden birinin hipertansiyon tehlikesi altında olduğunu gösteriyor.

Gençlerde Hipertansiyon oranlarının artmasının önemli sebeplerinden biri de son dönemde yapılan sağlık taramalarının artması ve gençlerin sağlıklarına daha çok önem vermeye başlaması da önemli rol oynuyor. Dolayısıyla gençleri hipertansiyon konusunda birkaç yıldır risk altında olan bir grup olarak görmek de yanlış. İşin bir başka boyutuysa gençlerde görülen hipertansiyonun ileri yaşlardakilere göre çok daha riskli olması.

Taşınan riskler
Hipertansiyonun en büyük risklerinden olan kalp yetmezliği, damar sertliği gibi yaşamsal etkileri gençler için de çok büyük risk taşıyor. Eğer genç bir hipertansiyon hastası, hastalığıını baştan kabul edip tedaviye başlarsa vücudunun tedaviye yanıt verme şansı bir hayli yüksek. Ancak orta yaşlarına henüz gelmemiş ve kendini iyi hisseden birini ilerde başına çok dert açacak bu hastalığı taşıdığına inandırmak ya da tedaviyi önemsemesini sağlamak da bir hayli zor.

Etkenler
Hipertansiyon hastası olduğunu fark eden genç yaştaki bir kişi sigara ve içki kullanıyorsa bunların kullanımını kesmek ya da en azından azaltmak zorunda. Sigara uzmanlar tarafından büyük bir tehdit olarak gösteriliyor. Ancak bu durum da tek başına yeterli değil. Bir hipertansiyon hastası pekçok yaşam alışkanlığını değiştirmek zorunda kalabilir. Tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stres de sigara gibi hipertansiyonu tetikleyebilecek etkenler arasında yer alıyor.

Belirtiler
Kişinin hipertansiyon hastalığı taşıyıp taşımadığını anlaması için mutlaka bir doktor kontrolüne ihtiyacı vardır. Ancak doktora başvurmak için hipertansiyon belirtilerinin de bilinmesi gerekir. Yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarıklık, burun kanaması, fazla endişe, sinirlilik vesık baş dönmesi yaşayan kişiler potansiyel hipertansiyon hastası olabilir.

Bu haber toplam 1990 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim