• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Hükümete, eczacı direndi, ilaç firmaları kazandı

Hükümete, eczacı direndi, ilaç firmaları kazandı
İlaçta bugün başlayacak indirimli fiyatlar yürürlüğe girmeden yüzde 10 zamlandı. Uygulamanın ilaç firmalarına 350 milyon TL kazandıracağını belirten eczacılar 'Biz direndik, ilaç firmaları kazandı' şikâyetinde bulundu.

İlaçta bugün başlayacak indirimli fiyatlar yürürlüğe girmeden yüzde 10 zamlandı. Uygulamanın ilaç firmalarına 350 milyon TL kazandıracağını belirten eczacılar 'Biz direndik, ilaç firmaları kazandı' şikâyetinde bulundu.

Hükümet, ilaç indirimi krizinde 6 puanlık geri adım attı, ancak taleplerinin karşılanmadığını belirten eczacılar eylem kararından vazgeçmedi. Hükümet, ilaçta bugünden itibaren uygulanmaya başlanacak olan indirim tarifesine henüz yürürlüğe girmeden yüzde 10'luk zam yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaç sanayii ile yaptıkları global bütçe görüşmelerinde anlaşmaya vardıklarını açıklarken, referans ilaçlarda yüzde 60 olarak belirlenmiş ödeme sınırını yüzde 66'ya çıkardıklarını söyledi. Dinçer ayrıca, protokolde eczacıların stok zararlarının firmalarca karşılanması konusunda önlem aldıklarını da belirtti. SGK da önceki akşam saatlerinde yaptığı bir duyuruyla kamu kurum iskontolarında 13 puan olarak uygulanacak oranı 1 puan düşürdüğünü duyurdu.
Eczacılar ise yeni koşullar karşısında tatmin olmuş değil. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, daha önceki deneyimlerinden hareketle stok zararlarında tebliğ çıkmadan sorunu çözülmüş saymadıklarını belirtti. Özel, meslek hakkı uygulamasında da adım atılmadığını ve bugün gerçekleştirilecek kepenk kapatma eylemlerinin geçerli olduğunu söyledi.

Hem güvence hem gözdağı
İNTES'in dün gerçekleştirilen "İstihdamın İnşası" konulu toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, ilaç firmalarıyla yaptıkları protokol çerçevesinde her 3 ayda bir harcamaların kontrolünü yapacaklarını, sektörün global bütçe rakamını aşma tehlikesi oluştuğunda bu oranı yüzde 60'ın altına düşürebileceklerini söyledi. Eczacıların stok zararlarının da miktar ne olursa olsun firmalarca karşılanacağını vurgulayan Dinçer, "Eczacılarımızın herhangi bir tedirginlik duymalarını gerektirecek durum yok. Biz bunu yazılı kayıt altına aldık. Şayet uygulamazlarsa bu sözleşmeyi tek taraflı iptal etme hakkımız var" dedi. Fiyat indirimlerinde eczacılara stoklarını eritmeleri için 45 gün süre verdiklerini ve son uygulamada bu sürenin 1 ay uzatıldığını aktaran Dinçer, "Bu uzatmanın kamuya maliyeti 217 milyon lira oldu" dedi. Dinçer, eczacıların da kendi kârlarından yüzde 1,5'lik fedakârlık yapmaları halinde sorun olmayacağını öne sürdü. Dinçer, kepenk kapatmaları halinde eczanelerle sözleşme feshine gidecekleri sinyalini de verdi.
Dinçer, protokolle ilaç harcamalarını 2010 yılı için 14.6 milyar, 2011 yılı için 15.5 milyar, 2012 yılı için 16.6 milyar TL olarak belirlediklerini kaydetti. Dinçer, tedbirler alınmasaydı 2010 yılı için harcama rakamının 17.1 milyar TL olacağını ifade etti.

Eczacılar memnun değil
Referans'a konuşan TEB Genel Sekreteri Özgür Özel ise yapılan protokolle referans fiyatta sağlanan yüzde 10'luk artışın ilaçta devletin hedeflediği yaklaşık 3.5 milyar TL'lik tasarruf rakamının 350 milyon TL'sini firmalara bırakması anlamına geldiğini söyledi. Protokolün 3 yıllık olması nedeniyle bu rakamın 1 milyar TL'ye ulaşacağını belirten Özel, oysa meslek hakkı taleplerinin bundan çok daha düşük bir bütçeyle karşılanmasıyla sıkıntının aşılabileceğini söyledi. Özel, süreçte düşük cirolu eczanelerin korunması için reçete başına meslek hakkı ödemesi için 650 milyon TL'lik bir fonun yeterli olduğunu belirtti. Özel, "Tepkiyi biz gösterdik, onlar (ilaç firmaları) kârlı çıktı. Oysa düşük cirolu eczanelerimize meslek hakkı ödemesiyle daha ekonomik bir çözüm sağlanırdı" dedi.


NÖBETÇİ ECZANE SAYISI ARTIRILDI
TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, bugün vatandaşlara nöbetçi eczaneler kanalıyla hizmet vereceklerini söyledi. Özel, vatandaşın mağdur edilmemesi için nöbetçi sayısını en az 3 kat artırdıklarını kaydederken, "Kimi illerde 5 kata kadar daha fazla nöbetçi eczane, hastalara tüm gün hizmet verecek. Yaralanma, acil ilaç ve domuz gribi gibi vakalara öncelik verilecek" dedi. Fire vermeden eylemi gerçekleştirmeyi beklediklerini belirten Özel, SGK'nın tavrı ile kendilerine gelen tehdit ve baskıların bunda etkili olduğunu savundu. Özel, "Daha önce beklediğimiz fireleri bile şimdi beklemiyoruz" dedi.

İLAÇ FİRMALARI UZLAŞTI
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), ilaçta yeni fiyat kararnamesi üzerinde uzlaşma sağlandığını açıkladı. AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, diyalogla belirli ölçüde de olsa bir iyileştirme yapıldığını ifade ederek, "Kararnamenin uygulanmasında görülebilecek sorun ve sıkıntıları yine diyalogla çözeceğimize inanıyoruz. Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği'nin uzlaşı sağlanamadan uygulamaya girmesi halinde sektörün yüzde 35'lere varan bir daralmayla karşı karşıya kalacağı beklenmekteydi" dedi. Güner, eczacıların stok sorununu çözmek için de şirketlerin "elinden geleni" yapacağını ifade etti.


Referans

Bu haber toplam 2091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim