• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

İlaç firmalarından iskonto artışlarına sessiz protesto!

İlaç firmalarından iskonto artışlarına sessiz protesto!
TEİS, İlaç firmaları hayati önemi haiz ilaçların eczanelere akışını durdurmaya başladığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 05 Kasım 2011 tarihinde yayınlanmış olan Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ile İlaç firmaları tarafından Kamu'ya yapılan Kamu Kurum İskontoları arttırılmış, %20.5 olan iskontolar %28 e, %32,5 olan iskontolar %40 ve %41 e çıkarılarak ilaçların kamu fiyatlarında ortalama %8-9'luk bir düşüş sağlanmıştı.

17 Kasım tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan SUT değişikliği ile eczacılar, eczanelerinin raflarındaki ilaçlarda yaşadığı kayıplar bir yana, bir de bazı ilaç firmalarının depolardan eczanelere ilaç akışını durdurmaya başlamasıyla ilaç temin edememeye başladılar. Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklik nedeniyle Devlete yapmaları gereken iskontodaki artışı uygulamayı kabul etmeyen bazı ilaç firmalarının, özellikle hayati önemi haiz insülin ve kalp ilaçlarının depolardan eczanelere akışını birer ikişer durdurmaya başlaması dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: “Firmaların, zararlarını bahane ederek, Devlete yapmaları gereken iskontoyu yapmamak için depolardan eczanelere ilaç akışını kesmeleri ve bu yüzden vatandaşın sağlığıyla oynanması kabul edilebilir değildir. Sorunların çözümü için kamu kurum iskontolarında firmalarla devlet arasındaki taşıyıcı görevimiz sonlandırılsın ve firmaları bağlayıcı yasal düzenleme getirilsin. Eczacılar olarak, bunun bedelini ödemek istemiyoruz” dedi.

TEİS Genel Başkanı Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“Eczane Eczacılarının Sendikası TEİS olarak, kamuoyuna şunu net olarak açıklamak istiyoruz; Kamu kurum iskontoları: ilaç firmalarının SGK’ya yaptıkları özel iskontolardır. Bunda eczacılarımızın hiçbir kazancı bulunmamaktadır. Bizler sadece bu iskontoları taşımakla görevliyiz. En başından beri her platformda dile getirdiğimiz gibi; bu iskontoları artık taşımak istemiyoruz, çünkü en büyük zararı, arada biz eczacılar ve halkımız görüyor. Bizlerin bu taşıyıcılıktan çıkarılması, ilaç firmaları ile SGK arasındaki iskontonun kendi aralarında halledilerek tahsil edilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

ECZANELERİN ZARARI 150 MİLYON TL

Saydan, "Zira, 17 Kasım sabahı itibariyle Kamu kurum iskontalarındaki artıştan dolayı eczanelerimizde bulunan ilaçlardan zararımız 150 milyon TL’yi bulmaktadır. Kısaca 10 liraya depodan aldığımız ilacı 8 TL' ye vermemiz beklenmektedir. Sorun sadece maddi kayıplarımızla da bitmiyor. Bazı ilaç firmaları SUT’daki değişikliği protesto etmek ve eczane zararlarımızı karşılamak istememelerinden dolayı, ilaçlarının ecza depolarından eczanelere akışını durdurmaya başlamışlardır. Bu durum vatandaşı ve eczacılarımızı güç durumda bırakmaktadır. Önlem alınmazsa özellikle insülin ve bazı kalp ilaçlarında önümüzdeki günlerde sıkıntı baş gösterecektir. Firmaların, zararlarını bahane ederek, vatandaşın sağlığıyla oynaması kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Bu yüzden yetkilileri göreve çağırıyor ve Kamu Kurum iskontolarından dolayı hem eczanelerimizin hem de vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz diyen Nurten Saydan, "TEİS olarak bu sorunların çözülmesi için bu iskontolardaki taşıyıcılık görevimizin sonlandırılmasını ve ilaç firmalarına, Kamu Kurum İskontolarını uygulama ve artışlardan kaynaklanan eczacıların zararlarını karşılaması zorunluluğu getiren yasal bir düzenleme hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Zira ancak yasal düzenleme yapılırsa toplumun acil ve olmazsa olmaz ilaçlarının eczanelere akışını bloke ederek vatandaşın sağlığını tehlikeye atan firmalara engel olunabilecektir." dedi.

Bu haber toplam 3418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim