• BIST 9883.12
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

İlaca dirençli migrene botoks çözüm oldu

İlaca dirençli migrene botoks çözüm oldu
Migrende hiçbir ilaç ağrınızı geçirmiyorsa, 'Botoks'tan yardım alabilirsiniz. Uzmanlar kronik migren hastalarına uygulanan yöntemin atağı engellediğini söylüyor.

Baş ağrıları bazen nedeni bilinen, bazen altta bir sebep bulunamayan türde olabiliyor. Nedeni bilinmeyen baş ağrıları içinde en yaygın olanı migren. Ülkemizde her 6-7 kişiden birisi migren hastası. En sık 35-45 yaş arası görülüyor. Çoğu migren hastası belki yıllarca ilaçlarla derdine çare bulmaya çalışsa da ilaca yanıt vermeyen migren vakalarında imdada botoks yetişiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, estetik cerrahi uygulamaları ile adını duyuran botoks’un migren tedavisinde de iyi sonuçlar verdiğine dikkat çekti.

Her hastaya uygun değil

Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Migren tipi baş ağrılarında en büyük sıkıntılardan biri ilaç tedavisine yanıt alınamaması. Bu durumda biz hekimlerin imdadına halk arasında botoks olarak bilinen Botulinum Toksini (BoNT) yetişiyor. Kronik migrende önleyici tedavi olarak da botoks kullanılabiliyor ve Sağlık Bakanlığı tarafından da ruhsatlandırılmış preparatlar bunlar” dedi.

Bu uygulamaları, konusunda deneyimli nöroloji uzmanlarının yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, şu bilgileri verdi: BoNT uygulaması özel deneyim gerektiren bir konudur. Baş, yüz ve boyunda özel bazı kaslara değişik noktalardan uygun dozlarda toksin enjeksiyonu yapılarak uygulanmaktadır. BoNT uygulamasının etkisi bir çok bilimsel çalışma ile de kanıtlanmıştır. Tüm migren hastalarına BoNT uygulanamıyor.Bu tedavinin uygulanabilmesi için hastalara kronik migren tanısının konulması gerekiyor. En önemli konu ise kronik migren tansının doğru konulmasıdır. Çünkü migren hastalığı için bir biyolojik belirteç yoktur.

Parlak ışıklar atak işareti

Kütükçü, migren tipi baş ağrısının özelliklerini şöyle sıralıyor: Krizler halinde gelir. Ataklar 4-72 saat arasında sürer. Ağrı genelde başın tek tarafındadır. Bulantı veya kusma da görülebilir. Auralı tiplerinde ağrı başlangıcında görsel bulgulara rastlanır. Baş hareketleri ve günlük fiziksel aktiviteyle ağrı artar.”

KRONİK Mİ, YOKSA EPİZODİK Mİ

Migren ayrıca görülme sıklığı ve atak sayısına göre de sınıflandırılıyor. Bunlardan birisi 'epizodik migren', diğeri de 'kronik migren' olarak adlandırılıyor. Prof. Dr. Kütükçü, "Epizodik migren daha aralıklı ataklarla gelen migrendir. Kronik migren diyebilmemiz için o hastada son 3 aydan beri ayın en az yarısında, yani 15 gün ve üzerinde ağrılı dönem olması, bu ağrıların en az 8’inin migren özelliği taşıması gereklidir" ifadelerini kullanıyor.

KADINLARDA HORMONAL DENGE DEZAVANTAJ

Yiyecekler dışında, uyku düzenindeki değişiklikler, hava kirliliği, sigara dumanı, yorgunluk, yüksek ses, kokular, hava değişklikleri açlık ve öğün atlama, stres, anksiyete, endişe, depresyon, doğum kontrol hapları gibi birçok faktör migren ataklarını tetikleyebiliyor. Ayrıca kadınlarda hormonal nedenler de migreni tetikliyor.

Bu haber toplam 2307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim