• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

İlaçta devlete indirim var

İlaçta devlete indirim var
Araları iki yıldır bozuk olan eczacılarla ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)

 en son ilaç takip sistemi nedeniyle karşı karşıya gelirken; ilaç firmaları arasındaki rekabet kızıştı, kamuya yapılan indirim oranı yüzde 40-50'ye ulaştı.İlaçtaki ucuzlamanın devlete yarayıp sosyal güvencesi olmayan, ilacını reçete yazdırmadan almak zorunda kalan vatandaşlara faydası olmadığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Nedeni ne olursa olsun 25 liralık ilaç 12 liraya kurtarıyorsa bunu 25 liradan satmanın mantığı yok, insaf ölçülerinde anlatılabilirliği de yok” dedi.

Sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısı altında birleşmesinin ardından müşterileri arasına SSK ve Bağ-Kur'luların da girdiği eczacıların devletle ‘balayı’ günleri geride kaldı. Eczacılar, muayene ücretlerinin tahsilatçısı olmak, kamu indirimi uygulamasında yüzde 3.5-4 gelir kaybına uğramak gibi sıkıntılarla uğraşırken, ilaç sektörünün ‘iskonto’ları fiyatlarda ‘çifte standart’a yol açtı. Devletin yerli ilaçta yüzde 11, yabancı ve pahalı ilaçta yüzde 23'ten az indirimi kabul etmediğini ancak pazarda payını artırmak isteyen firmaların rekabetiyle kamu indirimlerinin yüzde 40-50'lere ulaştığını belirten Sayılkan, “Devlet kazanıyor, vatandaş cezalandırılıyor” yorumunu yaptı. Sayılkan şunları söyledi:

KAMU İNDİRİMİNİN VATANDAŞA YARARI YOK
“Çok bilinen, tüketilen antibiyotik olan augmentinde (1 gr. tablet) kamu indirimi yüzde 43 oldu. Firma bu ilacı devlete 9.07 liraya satarken, ilacın etiket fiyatı 15.92 lira. Yani sosyal güvencesi olmayan ya da hastaneye, aile hekimine gidemeyip direkt eczaneden almak zorunda kalan vatandaş bu ilaca 15.92 lira ödeyip bu ilacı alıyor. Devlet ucuz ilacı baz alıyor. Biri ucuz yeri bir ilaç çıkarıyor, pazar payını artırıyor. Rakipleri de kayıp yaşamamak için indirim oranını yükseltiyor. Şu anda çok tüketilen ilaçlarda bu rekabet ve indirimler yaşanıyor. Bu firmalar bizi, devleti, ülkeyi sevdikleri için bu indirimleri yapmıyorlar. Rakiplerinin önüne geçmek, daha fazla satmak için indirim oranlarını artırıyorlar. Hedeni her ne olursa olsun 25 liralık ilaç 12 liraya kurtarıyorsa, yüzde 90 alıcısı olan devlete milyonlarca kutu verirken zarar etmiyorsa, üç beş gariban vatandaşa 25 liradan satmanın da bir mantığı yok, insaf ölçülerinde de bunun anlatılabilirliği yok. Devlet ilacın parasını 90 gün sonra öderken, vatandaş anında nakit ödüyor ama cezalandırılıyor. Yani kamu indiriminin vatandaşa bir yararı yok. Böyle bir çifti standart olmamalı. Üstelik böylesine işsizlik oranlarının arttığı, insanların sosyal güvencesiz kaldığı bir ortamda hiç olmamalı.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim