• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

İlaçta rüşveti bitirecek yazılım

İlaçta rüşveti bitirecek yazılım
Sağlık Bakanlığı milyarlarca liralık fazla ilaç yazılmasını önlemek için yeni bir sisteme geçiyor. Şirket, doktor, eczane ve hasta arasındaki ilaç trafiği canlı yayında harita üzerinden ...

Sağlık Bakanlığı milyarlarca liralık fazla ilaç yazılmasını önlemek için yeni bir sisteme geçiyor. Şirket, doktor, eczane ve hasta arasındaki ilaç trafiği canlı yayında harita üzerinden izlenecek.

İlaç, MR, bir de tam kan tahlili… Performansın reçetesi

İlaçta rüşvet ve kaçakçılığa karşı mücadelede Sağlık Bakanlığı teknoloji kartını açıyor. İlaç Takip Sistemi ile bu alanda önemli bir başarı yakalayan kurum, şimdi de şirket, doktor, eczane ve hasta arasındaki ilaç trafiğini canlı yayında harita üzerinden izleyecek. Bakanlık yetkilileri, pilot uygulaması tamamlanan projeyle ilaç şirketleri, doktorlar ve eczaneler arasındaki rüşvet çarkını ve fazla ilaç yazılmasını sonlandırmayı hedefliyor. Sistem sayesinde hangi doktorun, hangi ilacı kime, ne kadar ve ne zaman yazdığı sanal haritalar üzerinden takip edilecek. Standart dışı uygulamada sistem alarm verecek. Gerekirse anında yasal takip başlatılacak. Bakanlık yetkilerinin verdiği bilgiye göre projenin pilot uygulaması tamamlandı. Sistemin altyapısını ise Türkiye'nin mucit KOBİ'leri kurdu.

780 bin nokta kayıt altında
Başarsoft'un geliştirdiği sistem dünya sağlık sektöründe de ilk olma özelliği taşıyor. 1997'den bu yana haritalama işlemi yapan şirket, bugüne kadar Türkiye'deki 780 bin noktayı sanal haritalara taşıdı. Ülke genelindeki bütün hastane, muayehane ve eczaneler dijital ortamda kayıtlı bulunuyor. Google'a da harita servis eden şirketin Genel Müdürü Alim Küçükpehlivan, tüm bilgilerin 6 ayda bir güncellendiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine başlatılan çalışmanın önemli ölçüde tamamlandığını vurgulayan Küçükpehlivan, "Haritalarımızı büyükşehirlerde 3 ile 6 ayda bir, küçük şehirlerde ise 1 ile 2 yılda bir güncelliyoruz. Bugün 957 ilçeyi tamamen sisteme işledik" dedi. Bu işlemin araçların içerisinde yer alan laptoplara yüklenen kendi yazılımlarımı üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Küçükpehlivan, "360 derece video çekimi yapabilen kameralarımız var. Trafiğin çok hızlı aktığı alanlarda yavaş gidip veri giremiyoruz. Buraları videoya çekip, oradaki mekânları ve telefon numaralarını hatta kapı numaralarını dahi sisteme işleyebiliyoruz" dedi.

Türkiye'nin 911 altyapısını kuruyor
Başarsoft'un sağlık alanındaki çalışmaları bununla da sınırlı değil. Türk Telekom ile yapılan bir çalışma kapsamında Türkiye'deki tüm telefonları bina bazında sisteme işlediklerini söyleyen Başarsoft Genel Müdürü Alim Küçükpehlivan, "Bu çalışma tamamlandığında 155, 112 gibi hizmet kurumları arandığında, arayan kişi adresini vermeden, ilgili birim o noktaya hatasız şekilde ulaşabilecek. Bu proje bir nevi ABD 'nin 911'i sayılabilir" dedi.

METİN CAN /Sabah

Görevde yükselme sınavı sorularına itiraz ile ilgili duyuru

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5982 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim