• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

İlaçta ten rengi bile etkili

İlaçta ten rengi bile etkili
Şu anda kullanılan ilaçlar, aynı hastalıktan muzdarip olan hastaların maalesef yarısını iyileştirebiliyor. Ten rengi, aileden alınan genetik yapı bile ilaçların etki oranını değiştiriyor

Aynı hastalığa yakalanan hastaları yan yana getirdiğinizde, hepsi aynı ilaçlara aynı tepkiyi göstermiyor. Hastalıkları aynı olsa bile, ilaçlara, dolayısıyla tedavilere verdikleri tepkiler değişiyor. Hastanın Avrupalı, Asyalı, Afrikalı olması gibi ırk özellikleri bile ilacın insan vücudunda göstereceği tepkiyi değiştirebiliyor.

GENETİĞE GÖRE SEÇİLİYOR
Doktorlar bugüne kadar tedavilerini deneme yanılma yolu ile düzenleyip ilaç yazıyorlardı. Genel hasta gruplarına göre tahmini hesaplarla belli dozlar reçeteye yansıtılıyordu. Şimdi ise, ilacın vücutta izlediği yol izlenebiliyor! Hastanın genetiğine göre ilacın etkisi belirlenebiliyor. Geliştirilen ilaçların çoğu şu anda, testleriyle birlikte üretilme aşamasında. Bir damla kan, küçük bir doku parçası; o ilacın kişide etkili olup olmayacağı yönünde net yanıt veriyor. Önümüzdeki beş yıl içinde daha fazla ilaç, bu şekilde reçetelere yazılabilecek. Bir kanserin saldırgan olup olmadığı daha başında belirlenecek, böylece tekrar etme riskine karşı tedavi yöntemleri belirlenebilecek.

YARISI VERİM ALAMIYOR
Dünyanın dev ilaç şirketlerinin araştırmaları artık bu noktada yoğunlaştı. Merkezi İsviçre'de bulunan Roche, geçen hafta 'kişiye özel tedavi' olarak adlandırılan bu yeni ilaç çağını uzmanları ile tanıttı. Roche Grubu CEO'su Severin Schwan; "Şu anda hastalar ilaçların yarısından, gerektiği ölçüde verim alamıyor. Kişiye özel ilaç tedavisinde amaç, ilacın çok etkili olacağı hasta grubunu belirleyip bu kişilere o tedaviyi uygulamak" diyor.

10 ÜLKEDE ARAŞTIRILIYOR
İlaçlar herkeste aynı yanıtı vermiyor ve yanıtı veren hastalara o ilaçları verip diğerleri için başka arayışlara girmek gerekiyor. Bunun için de global işbirlikleri geliştiriliyor. İsviçre, Kanada, Singapur, Fransa ve Amerika'nın da içinde bulunduğu 10 ülkenin laboratuvar, üniversite ve hastanelerinde; kişiye özel ilaç tedavisi için bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Hepsi dev bütçeli olan bu araştırmalar, derdine derman arayanlar için yeni umut anlamına geliyor.

AKILLI BOMBALARIN BİR ADIM ÖTESİNDEYİZ
D. Thomas Szucs; sizce kişiye özel tedavinin farkı nedir?
'Herkese aynı tedavi' yaklaşımıyla reçete edilen geleneksel ilaçlar ile yarı yarıya fayda sağlanıyordu. Bu yaklaşım; ilaçların yan etkileri ve yanlış tanı gibi sorunlarla sonuçlanıyordu. Dünyada hızla artan kanser gibi henüz çözümlenmemiş sağlık sorunlarına yönelik olarak geliştirilen 'hedefe yönelik tedavi' gibi yaklaşımlar ise, günümüzde tıp dünyasında yeni bir dönem başlattı.
hedef farklılıklar

Ne gibi yenilikler oldu?
İlaçlar, vücuttaki kanseri yok etmek için çalışmıyor; başka yere zarar vermeden doğrudan tümörü hedef alıyordu. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara 'akıllı bombalar' dendi. Kişiye özel tedavi ise hedefe yönelik tedavilerin, yani akıllı bombaların bir adım önüne geçiyor. Hastalar arasındaki genetik ve diğer bazı biyolojik farklılıkları dikkate alıyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5315 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim