• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İlk müdahale hayat kurtarır

İlk müdahale hayat kurtarır
Çocukluk çağında yaşanan yanıklar, suda boğulma, trafik kazası ve zehirlenme gibi önemli kazalar acil yardımı gerektirebilir. Bu yüzden ailelerin bilinçli bir şekilde, ...

Çocukluk çağında yaşanan yanıklar, suda boğulma, trafik kazası ve zehirlenme gibi önemli kazalar acil yardımı gerektirebilir. Bu yüzden ailelerin bilinçli bir şekilde, panik yapmadan ilk müdahaleyi yapması, olumsuz durumların yaşanması riskini en aza indirir

Hamileliğiniz sırasında bayılma, kanama gibi durumlar, çocuğunuz olduktan sonra da boğulma, zehirlenme gibi tatsız olaylar yaşama olasılığınız olabilir. Acil müdahale gerektirecek bu gibi durumlarda paniğe kapılabilir ya da hemen bir yakınınızı, doktorunuzu veya ilk yardım hattını arayabilirsiniz. Peki, böyle bir durumda soğukkanlı davranarak uygulayabileceğiniz ilk yardım teknikleri hakkında bir fikriniz var mı? Bu gibi durumlarda neler yapabileceğinizi Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer sizler için anlattı. Benim başıma gelmez demeyin, ilk yardım konusunda mutlaka bilinçlenin...

ÖNLEMİNİZİ ÖNCEDEN ALIN
Çocukluk çağlarında yaşanabilen en önemli kazalar; trafik kazası, yanıklar, suda boğulma, zehirlenme ile besin ve yabancı madde yutulmasıdır. Her anne-babanın bu konularda önlem alması gerekir:
Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, düzenli olarak bir çocuk doktoru tarafından takip edilmelidir. Bu şekilde, olası bir ağır hastalık acil durumlara sebep olmadan erkenden teşhis edilebilir.
Aşılarının belirtilen düzende yaptırılması gereklidir.
Çocuklar taklit ederek öğrendiklerinden, onların önünde ilaç içilmemesi gerekir. Zira çocuk ilk fırsatta eline geçen bu ilaçlardan içmeye kalkışacaktır.
Tüm elektrik prizleri, güvenlik için çocuk kilitleriyle kapatılmalıdır.
Çamaşır suyu, kezzap, lavabo açıcılar gibi temizlik malzemeleri kesinlikle açıkta ve çocukların ulaşabileceği bir yerde saklanmamalıdır.
Araçlarda, 12 yaşından küçük çocuklar kesinlikle ön koltuğa oturtulmamalıdır. (Bebeğim ve Biz)

HAMİLELERDE ACİL DURUMLAR
Bayılma: Doğumu yaklaşmış bir kadının bayılması durumunda, sırtüstü değil, sol tarafına ve yan yatırılmalıdır.
İlk aylarda kanama: Hamileliğin 8. haftasında kanama nedeni, dış gebelik belirtisinden kaynaklı olabilirBu gibi bir durumda paniğe kapılmadan, kanama az da olsa vakit kaybetmeden derhal doktora gidilmelidir.
Düşük: Hamileliğin 23. haftası içinde görülebilen kanamaların bir başka sebebi de düşük yapılmasıdır. Böyle bir durumda belirtinin şiddetine göre ya doktora ya da sağlık kurumuna gidilmelidir.
Hamileliğin sonunda kanama: Hamileliğin 23. haftasından sonra yaşanabilecek ağrılı ya da ağrısız her tür kanama durumunda hemen doktora gidilmelidir.
Amniyon kesesi: Dölyatağında bebeği sarmalayan zar, normal koşullarda doğum başlangıcında yırtılır. Böyle bir durumda, bebeğin enfeksiyon kapmaması için acilen doktora gidilmesi gerekir.

ÇOCUKTA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Genel olarak acil bir durumda şu belirtilerin olup olmadığına dikkat etmekte fayda vardır:
Çocuk her zamankinden farklı davranıyorsa
Normalden fazla uyuma eğilimindeyse
Devamlı bir huzursuzluk hali içindeyse
Çevresiyle ilgilenmiyor ve cevap vermiyorsa
Nefes almasında anormal bir hal varsa
Bebek, memeyi veya mamayı kabul etmiyorsa
Dudaklar ve cilt mavimsi bir renk almışsa sorun olabilir.
Yüksek ateşle bilinç bulanıklığı varsa bir sorun olabilir.

EVDE YAPILMASI GEREKEN MÜDAHALELER
Evde ilk yardım ihtiyacı olan biri için uygulayabileceğiniz metotlar şöyle:
Acil bir durumla karşı karşıya kalındığında soğukkanlılığı korumak ve acil yardım ekiplerine haber vermek gereklidir.
Çok yüksek ateşi olan bir çocuğa, ateş düşürücü verdikten sonra, ılık banyo yaptırmak uygun olacaktır.
Çocuk havale geçiriyorsa, düz bir zemine yan yatırıp başını hafifçe arkaya eğip havale durana dek beklemek gerekir.
Çocuk ilaç ya da temizlik malzemelerinden içtiyse, zaman kaybetmeden acile gidilmesinde fayda vardır. Kesinlikle kusturmamak gerekir, çünkü asitli madde alımı olmuşsa geri çıkarken tekrar yakacaktır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim