• BIST 9801.44
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

İşitme taraması binlerce bebeği sesle tanıştırdı

İşitme taraması binlerce bebeği sesle tanıştırdı
Türkiye'de her yıl doğan bin bebekten ikisi işitme engelli olarak dünyaya gelirken, erken tanı ve tedaviyle bu bebekler sesle tanışabiliyor. İşitme kaybı erken tanı ve tedavi ile büyük oranda önlenebiliyor. İleri yaşlarda başlanan tedavilerde ise istenile

Türkiye'de her yıl doğan bin bebekten ikisi işitme engelli olarak dünyaya gelirken, erken tanı ve tedaviyle bu bebekler sesle tanışabiliyor.

İşitme kaybı erken tanı ve tedavi ile büyük oranda önlenebiliyor. İleri yaşlarda başlanan tedavilerde ise istenilen sonuç alınamıyor. Bebeğin kulağına, bilgisayar kontrollü küçük bir kulaklık yerleştirilerek yapılan birkaç dakikalık işitme testi Türkiye'nin her yerinde ücretsiz olarak uygulanıyor.

Türkiye'de, doğan her bin bebekten ikisinde işitme kaybı bulunduğunu ifade eden Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Odyoloji Ses ve Konuşma Bozuklukları Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Belgin, erken teşhisle bunun büyük kısmının tedavi edilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. İşitme kaybının konuşma ve lisan gelişimini etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Belgin, konuşma becerisi için ilk iki yaşın kritik bir dönem olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Belgin, çevredeki sesleri duyarak dünyayı anlamlandıran bebeklerin iki yaşından itibaren de konuşmaya başladığını bildirdi.

Dil ve konuşmanın gelişebilmesi için bebeğin çevredeki sesleri mutlaka net olarak duyması gerektiğini vurgulayan Prof. Belgin, duyamayan çocukların dil gelişimlerinin mümkün olamayacağına dikkat çekti. Belgin, bebeğin dünyaya gelmesinin ardından birkaç ay içinde işitme kaybı ile ilgili tanı konması ve tedavi ve eğitim programlarının uygulanması halinde normal dil gelişiminin sağlanabileceğini kaydetti.

İşitme kaybında erken tanı için, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi'nin öncülüğünde Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması programının yürütüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Belgin, Gazi, Marmara, Dokuz Eylül üniversitelerinin ve çok sayıda devlet hastanesinin de katılımı ile yeni doğan işitme tarama merkez sayısının 350'nin üzerine çıktığını ve her yıl doğan 1 milyon 360 bin bebeğin büyük kısmının işitme taramasının yapıldığını bildirdi. Bu projenin uygulanmasında Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Planlaması Genel Müdürlüğü'nün çok büyük destekleri olduğunu belirten Prof. Dr. Belgin, doğumdan sonra her bebeğin ilk bir ay içinde tarama programına alınmasının amaçlandığını ve işitme kaybı şüphesi olanlara altı ayda kesin tanı konulması ve ayda tedaviye başlanılmasının hedeflendiğini söyledi. Bu hedef yakalandığında işitme sorunu olan bebeklerin gerekli tedavilerle yaşıtlarıyla okula gidecek duruma gelebildiğini aktaran Belgin, iki yaşından sonra tedavi oranının düştüğünü, dört yaşından sonra ise ümidin yok denecek kadar azaldığını kaydetti.

Her aileye bebeklerine tarama yaptırması uyarısında bulunan Belgin, bu hizmetin ücretsiz olduğuna dikkat çekti. Bebeklere doğar doğmaz işitme taraması yapılabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Belgin'in verdiği bilgiye göre taramalar iki özel aletle yapılıyor. Bebeğin kulağına, bilgisayar kontrollü küçük bir kulaklık yerleştiriliyor. Kulaklıkla bebeğin kulağına ses veriliyor, sesin iç kulaktaki yansımasını aynı cihazla toplayarak kulağın duyup duymadığı araştırılıyor. İşlem, birkaç dakika sürüyor. Bebeğe hiçbir şekilde zarar verilmiyor, ağrı ya da acı hissetmiyor.

İşitme kaybı tespit edildiğinde işitme cihazı verildiğini belirten Belgin, uygun vakalara da bir yaş civarında ameliyatla koklear implant takıldığını ve özel eğitim programlarına alındığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1982 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim