• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

İşlenmiş et kalbin düşmanı

İşlenmiş et kalbin düşmanı
Geçen yazımda New York Presbyterian Hastanesi doktorların-dan kardiyolog Dr. Özgen Doğan’ın kalp sağlığıyla ilgili verdiği kısa bilgileri sizlerle palyaşmıştım. Bugün de, ...

Geçen yazımda New York Presbyterian Hastanesi doktorların-dan kardiyolog Dr. Özgen Doğan’ın kalp sağlığıyla ilgili verdiği kısa bilgileri sizlerle palyaşmıştım. Bugün de, Dr. Özgen’in bu konudaki anlattıklarının devamını aktarıyorum

Harvard Toplum Sağlığı Fakültesi’nde yapılan büyük bir çalışma, kırmızı eti daha fazla erken ölüm riskiyle bağdaştırıyor kırmızı et yemek konusunda dev bir kırmızı kart gösteriyor. Araştırmaya göre, kırmızı et yemek, miktarı ve cinsi ne olursa olsun, vaktinden önce ölüm riskini önemli miktarda artırıyor.
Araştırmacılar, 37 bin erkek ve 83 bin kadının beslenme tarzlarıyla sağlık verilerini analiz etti. Bu kişiler tarafından her dört yılda bir doldurulan anketleri incelediler. 20 senelik bir takibin ardından bilim insanları, işlenmemiş kırmızı et tüketimlerini her gün bir öğün artırmış olanlarda, kalp hastalığından ölme riskinin yüzde 18’e çıktığını, kanserden ölme riskininse yüzde 10 yükseldiğini buldular. İşlenmiş kırmızı ette sonuçlar daha da kötü... Günde ilave bir öğün işlenmiş kırmızı et tüketenlerin kalp hastalığından ölme riski yüzde 21, kanserden ölme riski de yüzde 16 daha fazla. Etlerin yağ oranının yüksek olması, risk oranlarını daha da yükseltiyor.

Kalbi koruyan çevre düzenlemeleri
“Parkları, yürümeye ve egzersiz yapmaya uygun alanları, manavları ve pazar yerleri olan mahallelerde yaşamak, kalbe iyi geliyor” diyor Amerikan Kalp Derneği toplantısında sunulan bir çalışma. Bu çalışmada araştırmacılar, 6 bin kişiden alınan verileri değerlendirdi. Ve şu sonuç çıktı: İdeal kalp-damar sağlığına yönlendiren en yararlı oturma yerler, parklar ve yollar gibi insanların emniyetle, rahatlıkla yürüyüş yapabilecekleri sosyal alanlar. Ayrıca kolayca sağlıklı gıdaların bulunduğu çevreler de kalbin dostu.

Şekerli içecekteki tehlike
‘Circulation’ dergisinde yayınlanan bir çalışma, gazlı ya da diğer şekerli içecekleri yüksek oranda tüketen erkeklerde kalp krizi riskinin artabileceğini iddia ediyor. Araştırmacılar, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen ve halen süren bir çalışmanın bir parçasının sonucunu açıkladı. Yalnızca erkek sağlık profesyonellerinin yer aldığı, neredeyse tamamı beyaz ırka mensup 43 bin erkek 22 yıl boyunca takip edildi. Bu takip sırasında en çok haftada 6.5 ortalamayla şekerli içecekleri tüketen katılımcılarda miyokard enfarktüsü gelişme riski, bunları hiç içmeyenlerden yüzde 20 daha fazla bulundu. Bilimadamları aynı zamanda şekerle tatlandırılmış içecek tüketiminin inflamasyona ve kanda daha yüksek düzeyde zararlı yağlara yol açtığını da ortaya çıkardı.

BPA şüphesi
Plastik maddelerde bulunan BPA’nın kalp hastalıklarıyla ilişkisi hakkında bir çalışma yapıldı. 10 yıllık bu araştırmada sağlıklı olup kalp krizi geçiren ve sağlıklı olup da kalp krizi geçirmeyenlerin vücutlarındaki BPA seviyeleri karşılaştırıldı. Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı bu uzun süreli çalışmaya göre, kalp krizi geçiren kişilerin idrarlarındaki BPA maddesi, kalp krizi geçirmeyenlere nazaran daha fazla bulundu.

Dr. Hasan İnsel
[email protected]
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim