• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İstanbul’da Binlerce Sağlık Çalışanı GöREV’deydi

İstanbul’da Binlerce Sağlık Çalışanı GöREV’deydi
2 Kasım’da yayınlanan, Sağlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görev Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle birlikte sağlık alanının hızla yıkıma sürüklenmesini,...

2 Kasım’da yayınlanan, Sağlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görev Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle birlikte sağlık alanının hızla yıkıma sürüklenmesini, çalışanların haklarının gasp edilmesini, halkın nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkının ortadan kaldırılmasını protesto eden sağlık çalışanları bugün (21 Aralık 2011) GöREV’deydi.

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından organize edilen GöREV etkinliğine İstanbul’da katılım oldukça yüksekti.


Hayat durdu

Üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin yanı sıra Aile Sağlığı Merkezlerinde de hayat durdu. Katılımın oldukça yüksek olduğu etkinlikte Acil hizmetleri dışında sağlık hizmeti verilemedi.
Sabah 7:30'da hastane bahçelerinde grev çadırını kuran sağlık çalışanları, polikliniklerde dolaşarak neden grev yaptıklarını anlatan bildirileri hastalara dağıttı.


Sağlık çalışanlarının iradesi 663 sayılı KHK’yı reddetti

Saat 9:30'dan itibaren tüm sağlık çalışanları ve GöREV'e destek veren hastalar, hastane bahçelerinde ‘Sağlık Hakkı Meclisleri'ni kurmaya başladı. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve buna bağlı olarak yürütülen politikaların sağlık alanında yarattığı yıkıcı etkilerin değerlendirildiği Sağlık Hakkı Meclisleri’nde 663 Sayılı KHK’da oylandı. Halkın, sağlık çalışanlarının ve TBMM’nin iradesinden kaçırılarak bir gece yarısı operasyonuyla Resmi Gazete’de yayınlanan 663 Sayılı KHK, Sağlık Hakkı Meclisleri’nde tartışmaya açıldı ve tüm sağlık çalışanlarının, vatandaşların katılımıyla reddedildi.

İstanbul’da GöREV’in üç ana ayağı vardı. Avrupa yakasında sağlık çalışanları Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa’da toplanırken Anadolu Yakası sağlık çalışanları öncelikle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya geldi. 663 sayılı KHK'yı oylayan ve sağlıkta yıkımı reddeden sağlık çalışanları yaptıkları basın açıklamasının ardından İstanbul’daki diğer sağlık çalışanlarıyla bir araya gelmek üzere Avrupa Yakası’na hareket etti.


Haseki’de 15 bin Sağlık çalışanı

İstanbul’un dört bir yanından bir araya gelen sağlık emekçileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden yürüyüşe geçti. İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi sloganlar, şarkılar, halaylar eşliğinde büyük bir coşkuyla Haseki'de toplandı. Yakın bölgelerden yürüyüş kollarıyla, uzak bölgelerden otobüslerle Haseki önünde toplanan 15 bini aşkın sağlık çalışanı burada basına ve kamuoyuna hitaben bir açıklama okudu. GöREV gerekçelerini ve İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi’nin kararını açıkladı.
Başta Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görev Yapısını Düzenleyen 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname olmak üzere, 2003 yılından beri sağlık sistemini yıkıma sürükleyen Sağlıkta Dönüşüm Programı eleştirilirken, Bakanlığın yürüttüğü “sağlığı piyasalaştırma” politikalarına karşı sağlık çalışanlarının kararlılığı vurgulandı.
15 bini aşkın sağlık çalışanının bulunduğu kalabalık, burada yapılan konuşmaların ardından saat 13:00’de Beyazıt Meydanı’nda yapılacak mitingde KESK’e bağlı sendikalarda örgütlü olan kamu emekçileriyle buluşmak üzere yürüyüşe geçti.


On binler Hükümeti uyardı

Haseki’den gelen sağlık çalışanlarının katılımıyla birlikte Beyazıt Meydanı’nda yaklaşık 30 bin kişilik coşkulu bir miting gerçekleştirildi.
KESK'e bağlı sendikalar, sağlık çalışanları, binlerce emekçi, Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "İnsanca bir yaşam için grevdeyiz" yazılı pankart taşıyan emekçiler Beyazıt Meydanı'nı doldurdu.

Yaklaşık 30 bin kişilik mitingde şu talepler dile getirildi:
"-Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı bir Toplu Sözleşme düzeni,
-Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine son verilsin,
-Genel Sağlık Sigortası kapsamında zorunlu sağlık primi dayatmasına ve katkı payı, fark ücreti gibi yollarla ilave ücret alınmasına son verilsin,
-“KHK demokrasisi” ne son verilsin,
-Her türlü güvencesiz çalıştırmaya son verilerek tüm çalışanlara kadrolu iş güvencesi sağlansın,
-Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlansın, çalışma yaşamı demokratikleştirilsin,
-Emekçilere dayatılan angarya ve zorunlu fazla mesaiye son verilsin,
-Temek ücretlerin arttırılarak, eşit işe eşit ücretin gerçekten hayata geçirilsin,
-Ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılsın,
-Net asgari ücretin açlık sınırı olan bin TL'ye çıkarılarak tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılsın,
-Kıdem Tazminatı başta olmak üzere işçi sınıfının kazanılmış haklarına dönük saldırıları durdurulsun,
-Hukuksuz, haksız ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilsin, tutuklular serbest bırakılsın."

İstanbul Tabip Odası

Bu haber toplam 1994 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim