• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İzmir'in bir milyon dolarlık bebeği tıp literatüründe

İzmir'in bir milyon dolarlık bebeği tıp literatüründe
Doğuştan bağırsaklarında emilim ve iletim bozukluğu olan 9 aylık Hüseyin Yiğit'e, kök hücre uygulaması ile yetişkin bir kadavradan alınan ince bağırsağı nakleden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin doktorları, tıp tarihine geçti.

Başhekim Doç. Dr. Nejat Aksu, kök hücre uygulaması ile ince bağırsak uygulaması naklinin Türkiye ve dünyada ilk olduğunu söyledi. İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan da, 1 milyon dolarlık bebeği hayata bağlayan ekibe teşekkür ederek, "Bu basit bir fıtık ameliyatı değil, bunu bu hastane yaptı. Zamanında herkesin sorguladığı, şikayet ettiği Tepecik Hastanesi yaptı. Bu çok büyük bir başarıdır, altın harflerle de bir yere yazılacaktır." diye konuştu.

Doğuştan ince bağırsağı çalışmayan 9 aylık Hüseyin Yiğit, Opr. Dr. Cezmi Karaca, Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile sağlığına kavuştu. Denizli'de organları bağışlanan bir kadın hastanın 100 santimetre uzunluğundaki ince bağırsağı nakledilen Hüseyin Yiğit, basın mensuplarının karşısına çıktı. Türkiye ve dünyada ilk kez İzmir Tepecik Hastanesi’nde gerçekleşen kök hücreden ince bağırsak nakli ile tıp literatürüne giren ve 17 Mayıs tarihinde ameliyat olan Hüseyin bebek 55 gündür hiçbir sağlık sorunu da yaşamadı. Normal bir insan gibi ağız yolu ile beslenmesine devam eden Hüseyin bebeğin bu ameliyatı yurtdışında olması halinde 600 bin dolar ödemek zorunda kalacağını belirten doktorlar, “Biz Hüseyin’e kendi aramızda 1 milyon dolarlık bebek diyoruz. Biliyoruz ki bu ameliyatın ardından Türkiye’ye bu konu hakkındaki talep de artacak” dedi.

İnce bağırsak nakli yaptıkları hastaların yaşama şansı düşük hastalar olduğunun altını çizen Opr. Dr. Cezmi Karaca, Hüseyin’e organ bulmak için yaklaşık 3 ay kadar beklemek zorunda kaldıklarını aktardı. Yaşanan sıkıntı sebebi ile Hüseyin Yiğit’e yetişkin bir hastanın organını naklettiklerine de dikkat çeken Opr. Dr. Karaca, “Cana can katmanın önemini vurgulamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önce ince bağırsak nakli yapılan Burçin Yücel ve Gizem Kılıç da Hüseyin bebekle birlikte salona gelirken Hüseyin Yiğit de üzerine giydirilen Fenerbahçe forması ile basın mensuplarının karşısına çıktı. Organ bağışı için doktorlara teşekkür eden anne mutluluğunu salondakilerle paylaştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim